středa 25. září 2019

Povedená vulkanická vína z Chile

O novosvětských vínech tu píšu určitě méně často než si zaslouží, ale důvod je velmi prostý. Chutnám i piju je vlastně dost málo. Dnes se tedy výjimečně podíváme mimo Evropu, do Chile. Bodega Volcanes de Chile (web, spadají pod Grupo Vinos del Pacifico, stejně jako známý velkoproducent Undurraga) je zajímavý a relativně nový projekt, vznikl teprve v roce 2009, sestávající ze čtyř usedlostí a vinic v různých oblastech Chile, cílem je připravovat charakterní vína z vulkanických půd (ostatně v Chile mají na 3000 sopek a tým vinařství sestává i z geologa), nepřestřelená dřevem a odrážející potenciál různých oblastí. Z nějakých sto hektarů enoložka María del Pilar Díaz ročně připraví zhruba 360 tisíc lahví v několika řadách. Krom klasických a v Chile dobře známých odrůd se věnují i středomořským klasikám Carignan, Grenache a Mourvèdre, ale mají i Petite Sirah. Do ČR je dováží Alifea, v nabídce na e-shopu nemají vše co jsou schopni nabídnout.

Základní Reserva Sauvignon Blanc 2018 (Leyda Valley, čistě nerez a školení na kalech) je čerstvé, svěží, intenzivní, limetkové, lehce herbální. V chuti suché, živé, parádní kyseliny, osvěžující, expresivní. Zábavný „sovoš“. Reserva Pinot Noir 2017 (Casablanca Valley, půlka nerez a druhá použité sudy) je víno světlé, čistě ovocné, červené plody, jahody a peckoviny a lehce kouř. Suché, čisté, uhlazenější, dobrá kyselina, červená ovocnost. Jasný, vyvážený, přístupný měkčí pinot. Reserva Carménère 2018 (Rapel Valley, k základu jde 15 % Cabernet Sauvignon, americké a francouzské sudy s troškou nových) je víno kořenité a lehce bylinkové, s tmavší ovocností, černá oliva. Výrazné v chuti, svěží, energický přímočařejší styl, čerstvé, ovocné, kořenité, dobře udělané. Reserva Cabernet Sauvignon 2018 (stejné vinice v Rapel Valley a zpracování, přídavek 10 % Syrahu) čerstvé, ovocné, mix červeného a tmavého ovoce a kořenitosti, lehce kouřové, suché, bezva kyseliny, přístupné, vyvážené, nekomplikované ale nezprzněné fajn víno.

Z vyšší řady Tectonia Cabernet Sauvignon 2016 (Maipo Valley, stoprocentní Cabernet, francouzské sudy z pětiny nové a zbytek druhé a třetí použití) je encyklopedická expresivní klasika, s ovocností do černého rybízu, ušlechtilé dřevo, efektní. Suché, středně plné až plnější, tmavší ovocnost, kouř, výraznější třísloviny, super kyseliny, pěkně postavené, delší, strukturované. Velmi solidní kousek. Tectonia Grenache-Petite Sirah-Mourvèdre 2013 (Grenache z Rapel Valley 45 %, Petite Sirah z Valle del Maipo 40 %, Mourvèdre z Valle del Maule 15 %, dřevo stejně jako CS) je znatelně otevřené, nazrálejší, s lehce oxidativním projevem a dost evokuje vína z jižní Rhôny. Voňavé, sladší až džemové ovoce, pomezí červených a tmavých, středomořské koření. Suché, jižní, teplejší, se znatelnějším (ač papírově vyšší není) alkoholem, silné, expresivní, zajímavé.

Parinacota Syrah-Carignan 2017 (Maule Valley, Syrah 70 % a Carignan 30 %, rok a něco ve francouzských sudech z třetiny nových) patří mezi jejich top vína, v projevu poměrně voňavé, výraznější tmavě ovocné s květinovými a kořenitými tóny, lehce netradiční a zajímavé, komplexní byť velmi mladistvý a teprve na počátku cesty projev. Suché, koncentrované, plné, s výtečnou kyselinou, strukturované, minerální linka, výraznější jemnozrnné tříslo. Mladé, charakterní, zábavné červené. Nejdražší z prezentovaných, běžná cena po lahvi 690 Kč, u základní řady jste někde okolo 260 Kč, u Tectonia 450 Kč.

Mimochodem v Chile, konkrétně v Maule Secano, jede projekt několika desítek vinařství nazvaný Vigno, Vignadores de Carignan, který se zabývá vytvořením „apelace“ pro vína ze starých nezavlažovaných keřů odrůdy Carignan. Protože ta vína jsou podle všeho více než zajímavá. Ale kolik se toho sem dostane, že jo… :-)

Komentáře používají Disqus