pondělí 23. září 2019

Začátek podzimu s nesířeným Beaujolais

Dnes oficiálně začal podzim. Ač tak nějak piju to na co mám zrovna chuť, tak samozřejmě v létě je nějak víc ryzlinků & spol. a při chladnějších večerech to víc svádí k červeným. Lezavý, vlhký, chladný podzim ve mně dost probouzí chuť na červená burgundská, nejen pinoty z Côte-d'Or, ale i poctivá kvalitní Beaujolais. A jelikož teď trochu nestíhám, tak se mrkneme alespoň na jedno, příště se pochlapím víc. Alespoň bude teda naturál (kdo neví, co to znamená, tak se sklízí takhle ;-). Château de Bel Avenir (Maison des Vins PUR, Florian Looze & Cyril Alonso) sídlí v La Chapelle de Guinchay. Dvanáct hektarů pozemků Bel Avenir jedou čistě (navíc jsou tam krom révy i ovocné stromy, úly, hmyzí domečky a tak), tohle víno je ještě z přechodného období na bio certifikaci. Naprostá většina vín také vzniká, krom samozřejmé spontánní fermentace a zpracování bez enzymů, výživ a dalších doplňků, i bez síření.

Což je i případ Beaujolais-Villages Vieilles Vignes 2016 Zéro SO2, nula přidané (ale mají i varinatu s 15 mg/l, vlastně by mne to srovnání docela zajímalo, takhle po 3 letech) a z keřů odrůdy Gamay v průměru 70 let starých. Většina hroznů si prochází karbonickou macerací, asi desetina je běžně odstopkována a pomleta. Školeno asi 9 měsíců v betonu. Lahvováno do burgundské lahve, záklopka průhledný plast a špunt z rostlinných (cukrová třtina) polymerů. Dost tmavá granátová barva. Čerstvá, svěží, peckovinově ovocná aromatika, linka rybízu, lehká lesní divokost. Suché, středně plné, výraznější, super kyseliny a šťavnatost, opět peckovinové, tmavší višňová ovocnost, dobře postavené, slušná délka. Úplně čisté, zábavné naturální Beaujolais. Svědčí tomu lehce nižší teplota, která tomu dodává skvělou pitelnost. Vozí Sklenka Francie, ostatně jako pár dalších hodně zajímavých producentů z téhle scény.

Komentáře používají Disqus