čtvrtek 25. října 2018

Další Družstvo, myšina, játra a vína na chalupu

druzstvo-humbukPíšu si takhle různé poznámky, které pak chci rozptýlit do článků, ale dneska pár drobností odhrnu najednou. Lehce nestíhám, uzávěrky několika článků mimo blog, práce co mne živí a další aktivity… a do toho Družstvo :-) Už 12. listopadu vás čeká další, devatenácté! Název Družstvo x Humbuk
Make Česko-Slovensko Grape Again
myslím napovídá mnohé. Připravili jsme si přeshraniční spolupráci se slovenskou partičkou Humbuk. My vybrali šest poctivých slovenských vín, oni šest českých a společně vám je představíme a s lehkým zpožděním zapijeme ono zásadní kulaté výročí, které nás jinak čeká už v neděli. Kde přesně v Praze se sejdeme sdělíme již brzy :-)

xarello-mysinaPotřeboval jsem ověřit nějaké informace ohledně současné legislativy na téma řešící sekty a bubliny obecně, pár klíčových slov do googlu a za chvilku už jsem četl Zákon o církvích a náboženských společnostech č. 3/2002 Sb. :-) Pokud bych chtěl založit Řád milovníků naturálních vín, tak už vím jak na to! A i k těm bublinám jsem se nakonec prokopal. Taky jsem, přes předsevzetí že už to neudělám, koupil hodně lákavě vypadají nesířené téměř horské Xarel·lo, rovnou dvě lahve. A má to myšinu jak sviňa. Jsem smutný! Už dávno jsem se zařekl, že nová neznámá vinařství a specielně jejich nesířené kousky pořídím leda po ochutnání, ale v poslední době měl s lahvemi naslepo spíše štěstí. Až tahle zase naštvala. Ach jo.

O víkendu jsem vyrazil na něco jako trail po Českém Ráji, 30 kilometrů s převýšením asi 750 metrů. S lehkou kocovinou po dlouhém večeru s přáteli a nevyspalý. Ale bylo tam krásně! A nevím jak na vás, ale na mne podobně výrazná fyzická aktivita funguje úplně kouzelně a velmi rychle ožiju, tělo nejspíš vyplaví všechny ty špatné věci z nezřízených večerních aktivit. Jen si nejsem jist, zda mi za to z dlouhodobého hlediska poděkuje…

Každopádně jsem jako vždy na tenhle víkendový pobyt hromady rodin, každé s jiným vztahem k vínu, zařizoval víno. Vždycky se snažím brát dostatečně velký rozptyl stylů, zajímavosti i „nejnižší společné jmenovatele“ (ovšem takové, které jsem sám ochoten doporučit a pít). Dopadlo to jako vždycky :-) Kalná bílá a bubliny málokomu dělají problém, stejně jako úplně v klidu procházejí oranžády. Bílá na sudu nefungují zdaleka tak dobře jak fresh mlaďoši a ani nemusí jít o nějak výrazně ovocné věci, prochází i přísnější záležitosti. Z červených vždycky zafunguje skvěle Château Bois de Favereau a Estate řada od Errazuriz, dost nezávisle na odrůdě byť Cabernet Sauvignon a Carménère jsou sázka na jistotu. Paradoxně základní řada funguje lépe než vyšší Max Reserva. V poslední době prakticky všude kam vezmu nadchne Pablito, ještě toho mám karton a jsem fakt rád :-) A hlavně, v porovnání se stavem 5 až 10 let zpět, chtějí všiczni pít suché věci a vyloženě říkají, že sladké ne. Pozitivní vývoj ve všech směrech! Nebo mám možná štěstí na kamarády…

Komentáře používají Disqus