středa 10. října 2018

Podvod mezi Master Sommeliers a v St. Émilionu

master-sommelierVe světě vína se furt něco děje a nejsou to jen degustace. S novinkami začneme u Court of Master Sommeliers, organizaci udělující nejprestižnější titul v oboru, Master Sommelier. Vyšetřování ukázalo, že jeden z držitelů titulu, který se podílel na přípravách proslule obtížných zkoušek nových adeptů, si nenechal pro sebe přísně tajné informace týkající se praktického degustačního testu. Jak přesně to proběhlo, v čem indiskrétnost spočívala a ke kolika studentům se tajná informace dostala instituce neprozradila. Jisté je, že zodpovědnému MS bude titul a veškeré funkce u Court of Master Sommeliers odebrán a zakázáno účastnit se jakýchkoliv jejich akcí. Zásadnější je toto zjištění pro 23 nových držitelů titulu, kteří prošli zářijovým degustačním testem. Všichni o titul přijdou a praktický test si zopakují! Jeho získání přitom u mnohých již stihlo ovlivnit význačně kariéru a musí to být obrovská rána. Jisté podezření ovšem mohl vzbudit i fakt, že šlo s přehledem o vůbec nejúspěšnější běh v historii instituce (ze 141 degustujících prošlo 23), čímž se v té době nezapomněli patřičně pochlubit. No každopádně dobrý námět pro pokračování filmové série SOMM, její první díl se zabýval právě obtížností získání titulu MS. Zaměřit se mohou například „párování vína se soudním sporem“…

A nyní se přesuneme do Evropy, do Bordeaux, před Tribunal de Grande Instance. Ten potvrdil vyšetřování osob jménem Hubert de Boüard a Philippe Castéja. První spoluvlastní legendární Château Angélus a druhý Château Trotte Vieille a je ředitelem zásadního bordeauxského négocianta, firmy Borie-Manoux. Tentokrát nejde o pančování vína ani žádný podobný podvod, obviněni jsou z toho, že v roce 2012 ve svůj prospěch ovlivňovali novou klasifikaci v St. Émilionu (ve které kupříkladu Angélus postoupil na Premier Grand Cru Classé A) ač zároveň vystupovali jako představitelé INAO. Hrozí jim pokuta až 500 tisíc euro ale především až pět let vězení. Více detailů má Decanter.

Na zavěr něco přízemnějšího. Dřívější osobní asistent finančníka Davida Solomona, který se od té doby stal CEO Goldman Sachs, měl včera vypovídat (resp. přiznat svou vinu) u soudu. Svého zaměstnavatele prý postupně obral o zhruba 500 lahví v souhrnné hodnotě okolo 1.2 milionu dolarů, včetně očekávaných kousků jako vín z Domaine de la Romanée-Conti, část z nich prodal a vyrazil na cestu po světě. Sebrali ho v lednu v New Yorku na letišti a hrozilo mu až deset let vězení. V době, kde na něj u soudu čekali právníci, vyskočil ze 33 patra hotelu Carlyle. Zemřel na místě.

Komentáře používají Disqus