pondělí 22. října 2018

Krásnohorský Sauvignon, uzený Merlot a zajímavá Cava

krasna-hora-sauvignon-2017Minulý týden jsem vyrazil na průřezovou ochutnávku justWINE (web), dovozce a prodejce vín a provozovatele hned tří winebarů v Brně. Postupem času se myslím dostanu k vícero ochutnaným vínům (především k ryzlinkové selekci asi samostatně), projel jsem podstatnou část představených kousků, dnes alespoň tři tipy. V prvním případě tak trochu „než se vyprodá“, v poslední době je u některých vinařství důležité udělat nákup včas. A Krásná hora je rozhodně jedním z nich. Třeba jejich výtečný Pinot Noir 2016 jsem stále jen ochutnával a nenakupoval až byl pryč, naštěstí jsem si uložil a stále mám něco ročníku 2015 :-) Pinot Noir 2017 je stylově lehčí, čerstvý, peckovinově ovocný, svíravý, snadno pitelný. Líbil se mi Pinot Gris 2017, mix několika tratí a klonů, částečně ve starších sudech. Čerstvé, čisté, energické bílé, spíše florální, s bezva kyselinou, vyvážené, s decentním projevem dřeva. Bezvadné přímější pití ideální po sklence v restauraci. Ovšem tentokrát mne hodně zaujal Sauvignon 2017. Tuhle odrůdu umí, jak v podobě přímějšího říznějšího voňavého vína tak coby složitější komplexnější víno s výraznějším vlivem dřeva. Tahle sedmnáctka je něco mezi – různé klony a vinice, navíc několik postupných sběrů. Mix dřeva, nerezu a části macerované měsíc se slupkami. Čerstvé, voňavé, s poměrně komplexní aromatikou mísící ovocnost, něco herbálních tónů a bylinek. Suché, šťavnaté, s výtečnou kyselinou, středně plné, pěkně postavené, docela dlouhé, s fajn strukturou. Parádní pitelnost a přístupnost s mnohým navíc, pokud chcete vínu věnovat větší pozornost. Tohohle je zrovna docela dost, ale stejně bych neváhal. Tuplem ne při maloobchodce pouhých 235 Kč.

Crama-Rotenberg-Menestrel-Merlot-2015Zajímavý úlet byl Menestrel Merlot 2015 rumunského Crama Rotenberg. Školeno je to asi rok v sudech z rumunských dubů a nevím, jestli je zrovna tohle důvodem pro specifickou vůni, ale prý ji sdílí i další jejich vína i mezi ročníky. Tou vůni je kouř, ve víně je nějaké to tmavší peckové ovoce a trocha oxidativního projevu, ale dost dominuje právě uzený nakouřený projev. Ale ne takový ten běžný z toastovaných sudů, tohle je intenzitou někde úplně jinde a spíš evokuje projev výrazně zauzené tresky a rašelinné whisky. A projev se dost opakuje i v chuti, opět s tmavší ovocností, nějakým tím tříslem a slušně postavené. Zajímavost do slepé degustace :-)

Giró-Ribot-Cava-SPURA jedny bubliny na závěr. Giró Ribot je celkem fajn producent a na našem trhu už má zastoupení docela dlouho, jejich Cava SPUR vzniká lehce netradičním způsobem. Jde o spojení odrůd Xarel·lo a Chardonnay, ruční sběr z vinic 20-30 let starých. Před fermentací část moštu zachladí a použijí ho místo cukru coby tirážní likér, stejně tak jej používají (pokud je třeba) coby dozáž. Takže tam je jen a pouze cukr ze stejných hroznů ze kterého víno vzniklo a žádný jiný navíc. Na kalech leží zhruba dva roky. Barva spíše světlejší, velmi pěkné vytrvalé perlení. Pěkné aroma, malvicovo-pecičkové, sušené květy, dotyk citrusové kůry a lehounce štych chleba s ořechy. Suché, šťavnaté, chuť pěkně kopíruje vůni, důraznější, dobře vybalancované. Intenzivní, zajímavé pití.

Komentáře používají Disqus