středa 31. října 2018

Moše Váňa, norský ryzlink, nové odrůdy v Bío Bío a úspěšné šumivé Somló

chramce_koser_pinotMožná se k vám už donesla smutná zpráva z domácího vinařského světa. Minulý pátek nečekaně zemřel František Moše Váňa, vinař z Českého vinařství Chrámce. Ještě ve středu míchal červená, ponořoval matolinový klobouk, přemítal jak přesně naložit s Rulandským modrým a byl více než spokojen s aktuálním ročníkem. A právě káď s červeným se mu nakonec stala osudným, o život ho připravila nehoda při práci a oxid uhličitý vznikající během kvasu. Vína Českého vinařství Chrámce piju méně často než by si zasloužila. Ale košer Rulandské modré, nejen z legendárního ročníku 2000 ale možná ještě výrazněji 1999 a z novějších let 2011, bylo jednou ze zásadních lahví a ve velké míře formovalo můj pohled na odrůdu, potenciál Čech a vlastně vůbec na to, co od vína očekávám a jaké emoce dokáže přinášet…

Ze soboty na neděli se měnil čas na zimní, ale venku jako by se spíš počasí náhle změnilo na léto, nedělní noc byla téměř tropická a ráno dusno. Vinařství Keller z Rheinhessen, jedna z největších ryzlinkových hvězd, dalo nedávno na Instagram moc zajímavé fotky a videa. První ryzlinková sklizeň v… Norsku! Díky teplému létu prý s kabinetní cukernatostí a spoustou energie v moštu, s tóny jablek a limetek a vyváženou kyselostí :-) Fermentace bude spontánní. Vinice vysazená v roce 2008 se nachází u moře poblíž Kristiansand, na žulovém podloží, a Klaus Peter Keller pomáhal před deseti lety s výsadbou i teď se sklizní. Keller se i podělil o informaci, že na vinici je též Frühburgunder, na který začíná být v Rheinhessen už příliš teplo, v Norsku teď ale vyzrál do potenciálního alkoholu 11 %. Což je číslo, které ještě před pár desítkami let nebylo pro červená v Německu (ale ostatně třeba i v Burgundsku) nic neobvyklého. Pohled vinaře se stobodovými suchými ryzlinky :-) Norských výsadeb je čím dál více, ve sdružení už mají asi šest desítek členů, byť většina zatím pracuje hlavně s hybridy a ne s vitis vinifera. Ale kdo ví, co vše nás v následujících desítkách let ještě čeká, příští generace možná bude přísahat na Norské, Dánské či Švédské ryzlinky a pinoty jako to nejlepší, co zrovna vzniká.

Výzkum neidentifikované révy v chilském Bío Bío, který probíhal od roku 2011, odhalil na 120 různých odrůd. Z toho 26 nikdy jinde ve světě nezaznamenaných. Některé z nich v nejméně třech různých vinicích a tedy nejspíše úmyslně vysazené spíše než jen lokální mutace. Odrůdy, co zde jsou možná už několik stovek let, a jsou tak dobře přizpůsobené místním specifickým podmínkám. Furt se něco děje!

Bubliny ze Somló od vinařství Kreinbacher mám rád. Teď ve vinařství slaví, protože na nedávné Champagne and Sparkling Wine Competition, soutěži specializované právě na šumivá vína a jedné z těch rozhodně lépe organizovaných a spolehlivějších, se jim podařilo získat dvě zlaté a Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2013 si odneslo i další ocenění. Bylo vyhlášeno nejlepším šumivým Maďarska a především titulováno jako „World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape“, tedy nejlepší šumivka v soutěži z jiných odrůd než jsou ty nejprofláklejší. Netradiční odrůdou je v tomto případě Furmint :-) Ceně pro Ruinart za nejlepší Blanc de Blancs už tolik nerozumím, ovšem nejlepší neročníkový brut pro Louis Roederer Brut Premier v magnumce je pochopitelnější :-)

Komentáře používají Disqus