pátek 5. října 2018

Plenér Cuvée Tři, pěkné Barolo a Savennières

plener-cuvee-tri-no-filterV dnešní důležitý volební den odhrnu pár poznámek z jednotlivých lahví otevřených v uplynulých dnech. Už jsem vypil skoro všechny své zásoby Cuvée Leonard 2016 z vinařství Plenér (web) a vlastně poprvé od nich v klidu popil i něco dalšího (dříve jsem něco málo jen narychlo a dost hekticky ochutnal a vlastně si ani nedělal poznámky), konkrétně Cuvée Tři 2016 no filter, což je směs dvou odrůd, Chardonnay a Pinot Blanc z hroznů přátel z Valtic a Popic, ale ze tří různých metod školení hezky předvedených i na zajímavé vinětě / potisku lahve. Víno skoro rok leželo z části v nerezu, z další ve větším dubovém sudu a poslední část v dubovém sudu ve tvaru vajíčka. Existuje ve dvou variantách, tato nebyla filtrována (ani sířena). A skoro bych si tipnul, že tam někdo před lahvováním i kaly trochu rozvířil, barva je výrazně opalizující, kalnější žlutá. Poměrně výrazné, zajímavé aroma, žlutá krémovější ovocnost, znatelně ale nerušivě dřevo, vanilka, postupem času zajímavé jemnější odbočky, dotyk kořenitosti. Suché, čisté, s fajn kyselinou a dobře postavené, žluté ovoce. Vyvážené, slušně dlouhé, přímočařejší ale dobře pitelné. Láhev padla s chutí. A zajímala by mne vyfiltrovaná varianta. Konzumováno v baru Thir v Táboře, cena (ale klasické verze, no filter tam nevidím) a na e-shopu Mladých vinařů stylově 333 Kč.

Schiavenza-Barolo-2011S nástupem podzimních dnů jsem zbavil korku Barolo 2011 vinařství Schiavenza. Takže Itálie, Piemont, Langhe a konkrétně Serralunga d'Alba (kde mají i restauraci). Jde o jejich Barolo základní „vesnické“, ze směsi různých vinic, ale připravené jinak se stejnou péčí jako výběry jednotlivých poloh. Spontánní fermentace v betonu, macerace asi tři týdny, zrání tří roky v 30 a 36hl sudech ze slavonského dubu. Nefiltrované, nečiřené. Jo a zapomněl jsem dodat, že i vinice jedou čistě, v biodynamice. Láhev bordó tvar, kovová záklopka, celokorek. Již trochu zralejší rubínová barva, oranžový okraj. Zralé červené ovoce ve vůni, především směrem třešně a jahody, trochu do džemu až lehce silnějších likérových tónů, ale nic přehnaného. K tomu florální linka, trocha kořenitosti, lékořice. Suché, čisté, plnější teplejší sladce ovocné ale zároveň se skvělou kyselinou, pevné, se stále výraznými tříslovinami ale již přístupné a pitelné. Dlouhé, efektní, starosvětské fajn Barolo. Koupeno nedávno ve výprodeji u 1er.cz za něco přes čtyři stovky (a já blbec nevzal obě zbývající lahve…), přičemž teda teprve nyní má smysl víno otevírat a pít.

Château-de-Varennes-Savennières-2012Château de Varennes Savennières 2012 (Vignobles Alain Château, pod kterého spadá ještě Château Bellerive a Château de La Guimonière, konzultujícím enologem býval zesnulý Denis Dubourdieu) je tradiční suchý Chenin Blanc ze srdce této pro něj nejslavnější apelace. Ruční sběr v několika postupných fázích, fermentace v dubových sudech a následně zrání na kalech ve 400l dubových sudech 10 až 12 měsíců. Tmavší, nazlátlá barva. Aromatika kombinuje citrusy, grapefruit, s dalšími ovocnými tóny, k tomu dost výrazná minerální linka, toustovost, lehký dotyk oříšku. Suché, středně plné, s bezva kyselinou a čerstvě energické ale zároveň zakulacené, uhlazenější, pěkná žlutá ovocnost a linka dřeva, mineralita, slušný dozvuk. Solidní kousek, v mnoha ohledech evokující bílou burgundu. Něco dovezla Alifea, vyprodává poslední lahve po 411 Kč.

Komentáře používají Disqus