pondělí 8. října 2018

Tipy na zahraniční e-shopy se španělským vínem

sherry_sklenkyDneškem začíná každoroční International Sherry Week a jako obvykle je jeho součástí spousta tematických ochutnávek a se sherry spojených akcí. Myslím tím samozřejmě v jiných zemích než ČR :-) Můj milovaný produkt z Andalusie zde stále nemá smysluplnou zákaznickou základnu a sortiment našich dovozců se za ty roky, co o sherry nadšeně píšu sem i všude možně jinde a představil jsem ji na kupě ochutnávek, rozšířil jen trochu. Najdete tu docela slušný počet především sladších typů a pár exkluzivních vín, ale nějak velký výběr v kategorii Fino, Manzanilla a u suchých oxidativních stylů čekat bohužel nemůžete. O různých specialitách, menších limitovaných šaržích či en rama lahvováních ani nemluvě. Chápu to a na domácí dovozce se nezlobím, na tomhle asi zrovna snadno vydělat nejde. Dnešní zápisek nabízí přehled aktuální nabídky na domácím trhu, seznam dovozců a prodejců a jejich značek/producentů. A také tip na dva zahraniční e-shopy, se kterými mám v ukojování svých sherry choutek (a obecně s nákupy vín ze Španělska) nejlepší zkušenosti.

Nejblíže k našim hranicím je berlínský obchod Wein & Vinoswww.vinos.de (odkaz se slevou 10€ na první objednávku). V nabídce mají 200+ různých lahví sherry (a k tomu přes stovku bublin a kvanta tichých španělských vín), od základních „spotřebních“ ale výtečných kousků po rarity a zajímavosti. Určitě to není obchod z těch nejlevnějších, ale ceny mají solidní, nabízí množstevní slevy (3 % při objednávce nad 300€ a další 3 % u objednávek po násobcích 18 lahví, mají na to pěkné spolehlivé krabice) a pravidelně různé akce a měl jsem s nimi jen minimum problémů, které navíc okamžitě vyřešili. Do České republiky zasílají DHL a za dopravu zaplatíte 9.90€ za každých započatých 12 lahví. Takže cenově ideál domluvit se třeba ve více lidech (nebo pít hodně sami) a vzít 36 lahví nebo násobek 36ti, kdy dostanete jak slevu na násobek 18ti lahví tak nejnižší možnou cenu dopravy :-) Obvykle jsem měl vína doma do tří dnů od objednání.

Nejčastěji teď ovšem nakupuji u Decántalo - www.decantalo.com (kupón na 10€ slevu je FRIENDJEOVSK5010 a kdyby nešel, tak mi můžete napsat na e-mail a pošlu nový), velkého španělského obchodu s obrovským sortimentem tichých vín ve všech možných kategoriích a hodně slušným záběrem i v kategorii bio(dynamické) a naturální produkce, navíc obvykle s dostatkem informací o každém produktu. Cena mají slušné a někdy vyloženě fantastické, něco dražší než konkurence (kde se to ale zase vyrovná cenou dopravy nebo jiným problémem) ale obvykle ne tragicky. Pokud jde o sherry a příbuzná vína, pak mají v sortimentu něco přes stovku různých kousků a vybrat se dá dost snadno (obzvláště když bednu můžete doplnit některou z 250+ lahví španělských bubliny, třeba). S dopravou jsem zatím neměl výraznější problémy, coby spedici používají UPS (rychlejší, dražší a nedávno ještě zdražili, doma jsem měl obvykle do 3-7 dnů od objednání) a nově také (pomalejší a upřímně je s nimi o trochu více starostí, doma obvykle do týdne od objednání, výrazně levnější) DPD. Cena se odvíjí od počtu lahví, s DPD je to zhruba 17€ za 12 lahví, ale už jen 40€ za 36 lahví a 74€ za 60 lahví. U objednávek nad 400€ ale cena dopravy klesá na polovinu, tj. opět se vyplatí větší objednávka.

Velký a zajímavý sortiment má také Enterwine - www.enterwine.com, s o něco dražší dopravou ale někdy tak zajímavou cenou, že se stejně může vyplatit vzít spíše tam než u Decántalo. Ale zkušenosti s nimi mám jen minimální. Naopak mnohokrát jsem nakupoval a kvanta vín měl z velkoobchodněji zaměřeného Vinosencasa – www.vinosencasa.com. Dobré ceny i sortiment, ale sem tam trochu složitější domluva a navíc přešli na UPS a hodně zdražili dopravu, nakupoval jsem u nic naposled před dvěma lety.

Aktuální stav nabídky sherry v ČR
* - obzvláště kvalitní producent / značka 
! - srdeční záležitost 
$ - špičkový poměr ceny a kvality

Pokud jde o nákupní tipy, tak doporučuji ponořit se do mých sherry zápisků zde na blogu, inspirace myslím více než dost.

Komentáře používají Disqus