středa 23. dubna 2014

Základní Syrah, Chardonnay a Sauvignon od Errazuriz

Errazuriz-Estate-Series-Sauvignon-2013Produkce Viña Errazuriz (web), podniku jedné z historicky nejvlivnějších rodin Chile, patří určitě mezi tamní špičku. Nemusí vám novosvětská vína vůbec sedět, ale osobně nemohu Errazuriz upřít výbornou kvalitu od základu po top řady, aniž by cokoliv působilo průmyslově a technologicky šablonovitě, jak mají mnohá chilská vína větších producentů tendenci. Prostě to dělají tak nějak lépe. Je to vidět už na odlišném projevu ročníků, rozhodně nevypadají všechny stejně a je jim necháván prostor. Možná je to vlastními hrozny a jejich kontrolou od počátku, jejich vinařská skupina obdělává skoro 1300 hektarů a 1050 jich přímo vlastní, část jsou staré výsadby, hrají si i s klony či selekcí z obzvláštně povedených keřů. Celkem se snaží o bio produkci a mají i divoce fermentované řady, jimi vlastněná ikonická značka Seña je dokonce biodynamická produkce (mimochodem zajímavá věc, na několika projektech fungujících jako samostatná vinařství spolupracovalo vinařství s Robertem Mondavim, ale když jeho podnik koupila obří skupina Constellation Brands, odmítlo se Errazuriz na další spolupráci podílet a jednotlivé projekty odkoupilo). Což neznamená, že jinak nejedou masivně s pesticidy/herbicidy/insekticidy/etc., byť jejich množství postupně klesá. Ve výročních zprávách jsou roztomilé položky jako částka ušetřená zapojením ovcí a koní do vinic místo techniky :o)

Errazuriz-Estate-Series-Reserva-Syrah-2012V nedávno době jsem otevřel tři jejich základní vína řady Estate. Ta od doby, co je nakupuji, získala lehčí lahve, aktuálně se mění viněty a většina vín získává, asi díky školení ve dřevě, také přídomek Reserva. Ale obsah zůstává. Errazuriz Estate Series Reserva Syrah 2012 je uložen v lahvi bordeaux tvaru se šroubovým uzávěrem, původ hroznů v údolí Rapel, školení 8 měsíců ve francouzských sudech (ale nebojí se ani dubových čipsů či desek a dodaných taninů, jen tedy v kombinaci se sudy a také asi řízenou mikrooxidací v nerezu je dokáží opravdu dobře zapracovat). Temná, hluboká barva, fialový tón. Intenzivní, vyzrálá, sladce ovocná vůně, hutnější, tmavě lesní, borůvka, decentní koření, sugesce koženého pásku, poměrně efektní, modernější styl. Suché, docela plné, s fajn kyselinou, v chuti méně kulaté a teplé než ve vůni, slušně postavené, pevné, solidní, nic složitého ale dost dobré. Errazuriz začalo Syrah v Chile prosazovat jako jedno z prvních vinařství, naroubovaný na staré výsadby cabernetu, dneska výsadby téhle odrůdy docela stoupají a dává skvělé výsledky, hodně v ní (ale nejen oni) věří, viz i degustace jejich ikonických vín.

Errazuriz-Estate-Series-Reserva-Chardonnay-2012Jejich bílá jsem v poslední době moc nechutnal, byť dříve docela rád kupoval základní Chardonnay a Sauvignon. Errazuriz Estate Series Reserva Chardonnay 2012 pochází z vinice La Escultura v údolí Casablanca, část moštu fermentovala ve dřevě, víno neprošlo malolaktickou fermentací. Citronová barva. Čerstvá svěží vůně, citrus, lehce tropiko, dotyk krémových tónů, vanilky a decentně kokosu. Čisté, plnější, svěží v chuti, opět citrusy, decentně naleželé ale stále spíše čerstvé, minerální linka, velmi solidní šardonka. Errazuriz Estate Series Sauvignon 2013 má hrozny z Aconcagua Costa Manzanar, víno je připraveno čistě v nerezu s několikaměsíčním kontaktem s kaly. Velmi čerstvá, svěží, až pikantní vůně. Rybízový / rajčatový list, dotyk tropického ovoce. Hodně čerstvé a řízné v chuti, výrazná kyselina, živost, působí relativně lehčím (i přes 13 % alkoholu) a tvrdším dojmem, dobrá délka a decentně minerální linka. Osvěžující záležitost. Obě bílá pod šroubem v burgundské lahvi. Errazuriz vozí Kupmeto, při větších počtech či slevových akcí je Estate řada někdy i výrazně pod dvě stovky a za ty, alespoň pro mne, stojí. Je to možná skoro dvojnásobek základních supermarketovek, ale právem.

Komentáře používají Disqus