pátek 11. dubna 2014

Bubliny vinařství Louis Picamelot

Louis-Picamelot-Terror-de-ChazotPřed pár dny jsem zaskočil na česko-francouzské setkání u vína, degustaci organizovanou bankovní skupinou Crédit Mutuel-CIC. Devět francouzských vinařství různé velikosti a místa původu zde prezentovalo průřez sortimentem především potenciálním dovozcům. Mnohá z představovaných vín na našem trhu už myslím ani nepotřebujeme. Jak jsem psal před pár dny o bublině, tak tady třeba ochutnal červené z Provence, kde zástupkyně vinařství na rovinu přiznala, že kvůli Číně to teď nechávají s trochou cukru a že je to samozřejmě ovoněno dubovými čipsy, protože v jejich objemu produkce tam se sudy prostě šachovat nemohou. Je to samozřejmě úplně v pořádku přístup, jen podobné věci mne nebaví. Ale dala se tam ochutnat i sada fajn věcí (zda se u někoho objeví v sortimentu je samozřejmě otázkou), asi nejvíc mne zaujal jeden výrobce crémantu z Burgundska.

Maison Louis Picamelot (web) není úplně malé vinařství, celkem dělají zhruba 350 tisíc lahví, z toho klasický crémant asi 170 tisíc. Mají deset vlastních hektarů a další hrozny nakupují. Bubliny dělají někdy od roku 1926, takže už mají celkem tradici, firmu sídlící v Rully dnes řídí vnuk zakladatele. Louis Picamelot byl syn bednáře, čímž se možná vysvětluje, proč jsou některá jejich vína školena ve dřevě, u crémantu to dvakrát obvyklé není. Sortiment tak nabízí docela široký rozptyl stylů.

Gamay de Gamay Methode Traditionnelle Blanc de Noirs Brut je trošku netradiční záležitost, bubliny připravené čistě z odrůdy Gamay známé z Beaujolais, ale v tomto případě původem přímo z vísky Gamay kousek od Saint-Aubinu. Základ ročník 2010, na kalech dva roky, velmi malá dozáž. Čerstvé, přímočařejší, květiny, mandlovinka, suché s velmi výraznou kyselinou, lehčí, řízné, květinovost, snad bych ani netipoval blanc de noirs. Lehká aperitivní záležitost.

Les Terroirs Crémant de Bourgogne Blanc Brut má jako základ ročník 2011 z různých částí Burgundska (Côte Chalonnaise, Côte de Beaune i Côte de Nuits), odrůdově dominuje se zhruba šedesáti procenty Pinot Noir, další velká část je Chardonnay a něco přes desetinu dělá Aligoté. Na kalech zhruba 20 měsíců, opět dost malá dozáž. Základ jejich produkce, tohohle dělají nejvíc. Čerstvé, trošku zaprděné, jablko, minerální tón, suché, květinové, mírně toastové tóny, dost kyselin, čisté. Relativně jednoduché a přímočaré suché gastro bubliny.

Louis-Picamelot

Les Terroirs Crémant de Bourgogne Rosé Brut je stoprocentní Pinot Noir z Côte Chalonnaise, na kalech rok a půl. Jemnější ovocná vůně, červené ovoce, trochu navinulé. Suché, ovocné do malin a jahod, bezva kyselina, živost, pitelnost, jemná hořčina ve slušně dlouhé dochuti. Sympatické čerstvé růžové pití, líbilo se.

Cuvee Jeanne Thomas Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut je ze zhruba 80 % Chardonnay a zbytek Aligoté, mix různých míst původu, třetina základního vína školena v dubových sudech. Čerstvá ovocná vůně, toastová, s dotyky dřeva. Suché, čisté, ovocné, vyvážené, pěkně udělané a přivoněné dřevem, v zásadě sympatické pití.

Terroir de Chazot Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut je stoprocentní pinot z vinice u Saint-Aubinu postavený na ročníku 2010, na kalech až 30 měsíců. Opět pěkně ovocné, žluté peckoviny, jablka, krémovost. Suché, s pěknou kyselinou, dobře postavené serióznější bubliny, pil bych s chutí.

Cuvee Jean-Baptiste Chautard Millesimee 2008 Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut je 77 % Chardonnay a 23 % Aligoté z různých části Burgundska, třetina v dubových sudech, na kalech čtyři a půl roku, jde o jejich prestižní cuvée. Uleželejší, vinný projev, stále ale pěkně čerstvě ovocný, žluté plody, hruška, krémovost, mineralita, dotyk dřeva. Skvělé perlení, citrusovost, povedená stavba a délka, výtečné kyseliny a pitelnost, seriózní výborné bubliny a hodně nadprůměrný crémant. Nějakých 15€ ve Francii bych za něj dal s radostí.

Komentáře používají Disqus