úterý 1. dubna 2014

Bio Prosecco Perlage

perlage_quorumV rámci zkoumání prosecca na našem trhu jsem se dostal k pěti vzorkům od firmy Perlage (web), středně velkého producenta sídlícího v Soligo, tedy hezky na půl cesty mezi Conegliano a Valdobbiadene. Vinařství je to bio(dynamické), i logem Demeter se můžete kochat, v rámci prosecca jde zatím o poměrně výjimečnou záležitost. Další detaily jsem po pravdě nezkoumal, 14. dubna dorazí, na pozvání dovoze VPV Praha, sommelier vinařství představit průřez šumivou částí produkce (viz kalendář degustací), takže doufám v získání dalších mouder tam :-) Každopádně k pár vínům mohu rovnou napsat své degustační poznámky a dojmy.

Bàcaro Prosecco Treviso Frizzante má bledší, zelenkavou barvu, pěkné poměrně vytrvalé perlení středních bublinek. Čerstvá, trochu mýdlová vůně, bílé květy, minerální tón. Spíše suché, lehčí, svěží, výraznější perlení, krémovost, mírně klasická hořčina ke konci, dobře pitelné, spíše suché jen s decentním dotykem cukru, minerální. Ale byl tam i drobný náznak korku, určitě bych chtěl raději přechutnat znovu.

Sgàjo Prosecco Treviso Extra Dry opět bledší barva, hodně výrazné perlení. Čerstvá, květinová vůně, mírně mandlové, fajn byť poměrně přímočaré a jednodušší. Lehce nasládlé, čisté, květinovost, mandlička, krémovost, decentní hořčina ke konci, dobře pitelné „průměrné“ typické Prosecco, působilo ale tak trochu levně.

perlage_set

PerlApp Spumante Extra Dry je „prosecco pro mladé a ekologicky smýšlející“, alespoň tedy ambaláží, láhev já v jakoby plastovém kondomu co jde celý sundat a hezky vytřídit separé od skla (a vypadá trochu jako vizuál olympijských her v Soči), vlastní láhev je velmi lehká, je tam výrazný QR kód vedoucí na tematický web, má to méně alkoholu a tak. Bledá barva, slušné perlení. Fresh, květiny, ovocnost do jablka a hrušky, aromatičtější styl. Lehce nasládlé ale s bezva kyselinou, výrazně šumí, decentní typická hořčina v závěru, nízký alkohol není vlastně ani tolik znát a víno nepůsobí vyloženě lehce. Čisté, jednoduše přístupné, výtečně připravené. To se bude líbit, po pravdě mne to bavilo víc než dražší Sgàjo a Bàcaro, byť vzhled mne nebere.

Canah Prosecco Superiore di Conegliano Valdobbiadene Brut typická bledá barva, velmi pěkné perlení. Jemnější, květinové tóny a broskve, žluté jablko, mandlovinka, poměrně elegantní a příjemné. Suché, hebčí, vyvážené, ovocité s fajn kyselinou, výborně udělané a pitelné, serióznější strukturovanější prosecco s lehkým dotykem mandlové hořkosti v delší dochuti. Líbilo se hodně.

Quorum Prosecco Superiore di Conegliano Valdobbiadene Extra Dry je bledší, s bezva perlením. Výraznější, efektnější vůně, lehce mýdlovost, květy, minerální tóny, žluté ovoce (meloun). V chuti trochu cukru ale nijak zvlášť výrazně a dobře vyvážen kyselinou, uhlazenější a krémovější, delší, šťavnaté, vyvážené, dobře přístupné, opět decentní horčinka v závěru, sympatické. Fajn věc, osobně bych preferoval Canah, ale tohle má potenciál zaujmout trochu větší skupinu.

perlage_otvirakNikdo mi nebude zakazovat použít svůj oblíbený otvírák! :-)

Komentáře používají Disqus