středa 16. dubna 2014

Sada Minervois od Domaine Sainte Léocadie

leocadie-edenNa dvou různých degustacích v sýrárně na Jiřáku s odstupem asi měsíce a následně i jednou celou lahví doma jsem se trochu seznámil s produkcí Domaine Sainte Léocadie (web) z francouzské apelace Minervois, víny z jejích nejteplejších částí. Vinařství je relativně mladé, jde o rodinný podnik Anne a Thierryho Bonnel na něco málo přes třiceti hektarech. Rodina zde ale vinařila a lahvovala už záhy po první světové válce, ale ta druhá vše ukončila a od té doby hrozny dodávali místnímu družstvu, až znovu v roce 2002 se rozhodli zadlužit se a zainvestovat do vlastního provozu. Jedou hlavně v nerezu, řízená teplota, částečná karbonická macerace a tak, žádné úlety.

leocadie-Leukadios-rose

Leukadios Blanc 13 (Marsanne, Vermentino, Muscat Petit Grains) citronová žlutá barva, čerstvé mladé nerezové bílé, květinové tóny, dotyk limetky, muškátový tón, bílá broskev. Suché, čisté, dobrá kyselina, střední tělo, dotyk minerality, čistota, pitelnost. Příjemné bílé. Leukadios Rosé 2013 (Syrah, Grenache) bledší růžová, sladší ovocná vůně, trochu smetana, jahody, kouřový „křísnutí křemenem“ minerální tón. Suché, čisté, poměrně šťavnaté, ovocné, dobrá délka, dobře udělané snadno přístupné rosé. Leukadios Rouge 2012 (50:50 Grenache a Syrah) poměrně tmavá barva s fialovým odstínem, ale ne vyloženě hluboká. Teplejší ovocná čistá příjemná mladá vůně, jemně koření / bylinky (taková ta sušená jižní směs), fialky, dotyk mineralita, celkem výrazné. Suché, opět docela šťavnaté, tmavší ovocité, dobrá délka a třísloviny, lehce vysušený dozvuk. Solidní červené. Bílé/růžové/červené mají i v bag-in-boxu, ovšem deklarováno ne jako Minervois ale základní víno z Francie, takže možná obsah nebude úplně stejný. Ovšem litr vína pak u nás vychází tak na stovku nebo i méně, takže na nějakou větší akci asi vyzkouším :-)

Les Clauses 2012 (50 % Syrah, 30 % Grenache, 20 % Carignan) tmavší, hlubší barva s fialovým tónem. Výraznější aroma, mírně oxidativní, postupně se otevírá do sladších ovocitých tónů, dotyk minerality a toastu, trochu divočejší. Plnější, tmavší, sladčeji ovocně hutnější kulatější, dost kyselin, pije se dobře. O chlup složitější než Leukadios, ale stále spíše přímočařejší styl.

leocadie-set

Eden 2010 (70 % Syrah, 30 % Grenache) je školeno 15 měsíců v použitých barrique sudech, jde o výběr nejlepších hroznů ze starých keřů v jejich nejlepší poloze, a společnou aktivitu třech přátel, viz fotka v titulce článku, oslava že se jim v ročníku 2008 konečně podařilo zainvestovat do jednou použitých sudů. Poměrně výrazné, tmavě ovocné, kořenitost, dobře zakomponované dřevo, sladší marmeládové tóny. Suché, Intenzívní, tmavě ovocné s výraznějším tříslem, pěkná bohatší struktura a dobrá délka, mladé ale vyvážené a dobře pitelné, přes hutnost. Na mne je to teda už trošku moc. Momentálně jejich top produkt, byť v rámci běžného stylu je jím spíše víno následující.

leocadie-Cuvée-Fernand-Averoux-2011Cuvée Fernand Averoux 2011 (60 % Syrah, 30 % Grenache, 10 % Mourvédre) je připraveno se studenou macerací, částečně karbonická, školeno delší dubu v tanku. Intenzivně aromatické, svěží, ovocité. lehce herbalní a květinové tóny, trochu takový ten „čerstvě ubalený joint“ tón jako v některých novosvětských pinotech, černý bez, černý rybíz. Čerstvé a přitom poměrně vrstevnaté. Suché, strukturovanější, dobře dlouhé sladce ovocně vyzrálé červené, sladší koření, vyvážené, líbivěji uhlazeně spíše měkce efektní, s decentním tříslem. Je tam celkem WOW efekt, tenhle styl může sednout mnohým.

leocadie-Cuvée-Fernand-Averoux-2008Schválně jsem zakoupil domů Cuvée Fernand Averoux 2008 (70 % Syrah, 30 % Grenache), abych si srovnal jak se tohle chová při zrání v lahvi. Hned po otevření na úvod intenzívní, velmi výrazná vůně, až úroveň spíše aromatických bílých než co čekám od červeného, sladší červené ovoce, černý bez a černý rybíz, Suché ale sladkost ovoce (a možná i decentní dotyk cukru), plné, hutné, výrazně, ovocné, delší, třísloviny docela uhlazené, dobrá délka, kulatější styl. Při jedné lahvi je to u nás pětistovková záležitost. Jedenáctka možná bavila o trochu víc, ale osmička má projev obdobný a kondici si drží bez problémů.

Komentáře používají Disqus