středa 30. dubna 2014

Franck Bonville třikrát jinak

Olivier BonvilleV krátké gratulaci Vinografu minulý týden jsem se zmiňoval také o Champagne Franck Bonville (web), o jejichž top vínu Belles Voyes tu psal již na konci roku 2012 a vyloženě mne tenkrát nadchlo (a zakoupil jsem další). Do Prahy dorazil na pozvání současného dovozce, firmy PMP Exclusive, pravnuk zakladatele vinařství a současný enolog Olivier Bonville, se kterým jsem měl možnost si chvilku povídat. A následně několik jejich vín přechutnat znovu mimo večírkovou atmosféru ve Vinografu na akci zvané Wines of the World (kde už pak stihl jen pár lahví z Německa a paradoxně hlavně vinaře z Moravy, ale o tom třeba příště) a již s nějakými poznámkami.

Pavel-PalasVšechna vína tohoto vinařství, ročně jich připraví asi 130 tisíc lahví, pocházejí z jejich hroznů vypěstovaných v Grand Cru obcích Avize, Oger a Les Mesnil sur Oger (+ drobátko v Cramantu). Krom roséčka, ve kterém je trocha Pinot Noir z Ambonnay (pěstuje jim ho Paul Déthune, další můj oblíbenec ze Champagne), se vždy jedná o čistý Blanc de Blancs, stoprocentní Chardonnay které zrovna těmto obcím samozřejmě sluší nejvíce. Vinařství se čím dál více snaží o organické postupy na vinicích, kompletní eliminaci systémových pesticidů/fungicidů. Na lahvích i neročníkových vín uvádějí datum degoržování, takže jde odhadnout, na kterých letech je obsah lahví postaven.

Brut Sélection / Grand cru Blanc de blancs brut je jakýmsi jejich základem, na kalech dva roky a možná ještě kousek, obvykle směs tří ročníků s tím, že nejmladší tvoří zhruba polovinu. Pokud mne poznámky neklamou, tak tohle bylo základ ročník 2011, který byl velmi komplikovaný a vinařství v něm neudělalo žádnou z vyšších řad a všechny hrozny, včetně těch ze starých vinic a používaných pro Belles Voyes, poslalo do tohoto vína a základu pro rosé. Víno je to velmi suché, řízné, mladičké, tvrdé, ještě trochu „zaprděné“, citrusové a květinové tóny, vyžaduje ještě čas aby se otevřelo, ale půjde o skvělou osvěžující lehčí záležitost jako aperitiv i popíjení celý večer.

Brut Cuvée Prestige zraje na kalech déle, zhruba tři a půl roku, a jedna se o výběr ze starých (průměrně 50 let, nic pod 40 let) výsadeb v Avize a Oger, víno směs dvou ročníků po sobě (v tomto případě 2007 a 2008). Výraznější trochu tmavší barva. Čerstvá, lehce jablíčkově oxidativní, výrazná minerální vrstevnatá vůně, lehce kouřová, toastová, oříšková. Suché, parádní kyseliny a živost, struktura, koncentrovanější a zralejší než Sélection, ale se skvělou čerstvostí, délka, mineralita, až dojem dotyku sudu (vanilka, oxidativnost projevu, ale burgundské sudy myslím používají jen na Belles Voyes a ostatní vína jsou čistě z nerezu). Parádně udělaná věc a ukázková záležitost. Mňam!

Franck-Bonville

Millésime 2008 je postaveno na jediném ročníku (oproti případu jedenáctky naopak špičkovém a tak mnohem větší podíl produkce tvořila právě ročníkovka) a hroznech z naprosté většiny z Avize, na kalech přes čtyři roky. Tmavší barva, výraznější efektní ovocná aromatika, čerstvá, citrusová, minerální, decentně medově naleželá. V chuti perfektně čerstvé, živé, s páteří kyseliny a minerality, řízné, dlouhé, s potenciálem vývoje dalších mnoho let, hodně pěkné.

Čistota, preciznost, finesa, potenciál zrání… prostě krásné šardonky to jsou! Ještě jsem chutnal minerální, strukturovaný Extra Brut, který ovšem potřeboval zrání opravdu hodně. Za mne jasný favorit Cuvée Prestige a pak geniální Belles Voyes, celkem logicky. Ale všechna ta vína splňují hodně vysoké nároky. Sélection, Cuvée Prestige a Extra Brut oboje stojí tuším kolem tisícovky, ročníkovka asi o dvě stovky víc, na Belles Voyes jsem se (možná z důvodů zachování rodinného rozpočtu ve vyrovnaném stavu) nezeptal…

Komentáře používají Disqus