pondělí 28. dubna 2014

Šardonka od Tissota a kniha o vínech Jury

tissot_jura_empreinte_chardonnay_2012O některých vínech/degustacích posledních pár dní se budu rozepisovat více časem, dneska jedna láhev, která si zaslouží samostatný zápisek. A ani to není papírově velké víno, ba naopak. Po nějaké době jsem znovu otevřel základní šardonku skvělého biodynamického vinařství z Jury, konkrétně Arbois Chardonnay „Empreinte“ 2012 z Domaine André et Mireille Tissot (Bénédicte a Stéphane Tissot). Na jejich desítkové šardonce jsem ujížděl opakovaně a moc lepších bílých vín okolo 10€ u vinaře nepoznal, dvanáctkový Empreinte (což je nové jméno vína, které se odráží i v otisku prstu na vinětě) je jen o trochu méně zajímavý a i u nás šel koupit, u Matějky, za 360 kaček (příliš neaktualizuje web, ideální se nahlásit pro zasílání mailů s aktuálními nabídkami „jedu zase pro zboží“).

Těžší láhev, tlustá kovová záklopka a kvalitní celokorek. Výraznější tmavší žlutá barva. Víno se svěží čerstvou vůní, které dominuje typická pikantní jurská mineralita a jistá svérázná štiplavost (aniž by šlo o víno výrazně oxidativní nebo tak, je školeno rok v klasických burgundských sudech, z desetiny nových, a normálně doléváno, dokonce i trochu zasířeno), až mírně slanost. K tomu živé ovoce, do citrusů, dotyk másla a pečeného jablka. Suché, šťavnaté, výrazně minerální, středně plné ale poměrně koncentrované, dokonale pitelné, delší s decentně zemitým ocáskem. Seriózní, strukturované, charakterní výborně udělané Chardonnay s trochou dřeva a páteří kyseliny kombinované s mineralitou, s potenciálem zrát a dál se vyvíjet ještě několik let, a jistou finesou. Co chtít víc, za tyhle prachy? A otisk terroiru tam tedy sakra je, i když se jedná o směs více vinic.

wink_lorch_jura_wine_bbf

Mimochodem ještě jeden zajímavý tip. Konečně vyšla, po letech práce a i díky financování skrze Kickstarter, specializovaná kniha v angličtině o vínech a vinařstvích Jury. Autorkou je Wink Lorch, která již delší dobu provozuje bezva web Jura Wine, Food and Travel, kniha se pak jmenuje prostě Jura Wine. Ještě jsem ji zdaleka nepřečetl detailně celou, ale už teď mohu s klidem říct, že obsáhlejší soubor aktuálních informací o tomto regionu, mapek, profilů vinařů, informací i historii i současných trendech, včetně oprav všemožných vytrvale opakovaných mýtů a chybných tvrzení, jinde nenajdete. K nadšení z toho, že konečně dorazila, jsem od Tissota otevřel BBF. O moc lepší bublavou inauguraci do mé knihovny si myslím přát nemohla :-)

Komentáře používají Disqus