čtvrtek 3. dubna 2014

Zrušené putny v Tokaji, templářský soud a technologický boj proti kroupám v Burgundsku

3putneDnes zase pár zpráv ze světa vína, co mne tak v posledních dnech zaujalo. Bylo to kupříkladu tokajské. Pokud máte rádi tří a čtyřputnové varianty, tedy vína často poměrně aromaticky výrazná a efektní, ale o něco méně sladká (od 60 do 120 g/l zbytkového cukru) a typicky za lepší cenu než pěti a šestiputnová, asi se budete muset předzásobit. Od tohoto roku se obě nižší kategorie ruší (Decanter), navíc nový základ pro pětiputnové zvyšuje ze 120 na 130 g/l zbytkovéhu cukru. Kategorie jedno a dvouputnových vín byla takto zrušena v roce 1997. Tříputnovou většina asi zas tolik postrádat nebude, nejčastěji se v ní objevoval sámoškový balast (ale šlo najít i hodně příjemné věci, viz víno v titulce, které by ovšem legálně mohlo být značeno jako čtyřputnové), ale čtyřputnové tokaje jsou historicky významné a často jedny z nejvyváženějších. Tak snad vědí, co dělají.

V úterý padlo rozhodnutí v soudu (iDnes), který se týkal dovozových hroznů ve vínech Templářských sklepů Čejkovice. Roční trest s podmíněným odkladem na dva roky dostal jejich dodavatel Jan Bartoň. Ten samozřejmě tvrdí, že o původ hroznů vinařství vědělo a nepodvedl je, jeho advokát uvedl: „Pochopitelně, že věděly, odkud ty hrozny jsou. Jednotlivé odrůdy tak, jak byly dodávány, se v té době nemohly na moravských vinicích vůbec sklidit.“ Tak vám nevím. Čekal bych nějakou hru na „problém ve značení“ než tohle. Vzhledem k tomu, jak velké množství vína z dovozu Templářské sklepy prodávají a oficiálně deklarují, by se tomu i dalo věřit. Což je mimochodem dost vtipné v kontextu jejich současné reklamní kampaně s fotkami menších pěstitelů a řečmi o „vinařské rodině“. Schválně zajděte do jakéhokoliv supermarketu nebo na benzínku, otočte všechny lahve od templářů a napište si, v jakém poměru jde o vína původem deklarovaným na Moravě a kolik je dovoz :-)

templarska_rodina

Poručit větru a dešti, tedy spíše bojovat proti katastrofám způsobeným krupobitím (Decanter), a že v posledních letech tam pár zásadních masakrů proběhlo, se snaží asociace vinařů v Burgundsku. Metod je několik, speciální rakety nejspíše odporují snahám o zapsání tamních vinic jako dědictví UNESCO, některé další metody (rázové vlny a tak) vyžadují instalaci obludných objektů. Takže pozornost obrátili ke speciálním pozemním generátorům vypouštějícím částečky jodidu stříbrného a acetylacetonátu měďnatého, které vystoupají do mraků a zabraňují tvorbě krup. V plánu je instalovat generátor každých deset kilometrů Côte de Beaune, Haut- Côte de Beaune, Côte Chalonnaise a Couchois. Výraz terroir dostává další rozměr…

Komentáře používají Disqus