čtvrtek 24. dubna 2014

Gratulace Vinografu

vinograf_3Po dlouhém období, kdy v podstatě nebylo kam jít, najednou (nejen) v Praze přibývá specializovaných vinných barů. Jak záležitostí úplně bez nápadu, tak seriózních podniků s potenciálem zaujmout náročnější nadšence. Ještě donedávna bylo ve srovnání se zakouřenými nálevnami zvanými „vinárna“ vlastně relativně snadné vyniknout (netvrdím, že i uspět), nyní už je konkurence tvrdší a neustále sílí, laťka kvality se hodně posunula. Dnešní zápisek je vlastně pouhou gratulací k prvnímu výročí podniku, který lze směle označit za domácí špičku, na které doufejme vydrží i nadále. Včera se totiž slavilo ve velkém Vinografu a bylo to bezva. Vzhledem k tomu, jak mají v baru po večerech obvykle plno, to nejspíš dělají fakt dobře nejen z mého pohledu (který obsahuje i dvě edukační degustace, které jsem u nich pořádal, a z kvality servisu a profesionality přístupu byl nadšen).

vinograf_4Včera večer se ve Vinografu sešli vinní nadšenci, dovozci, provozovatelé konkurenčních podniků, menší i větší vinaři z Moravy a ze světa (třeba sklepmistr od Marchesi di Grésy nebo od výtečného Champagne Franck Bonville) a slavili seč, jim síly stačili. Fungovalo to primárně systémem „přines cokoliv, co chceš dát ostatním ochutnat“, takže hodně zajímavý rozptyl stylů a typů vín, ideální pro ochutnávání naslepo (to Albariño na dubu bylo fakt zákeřné!). Mluvilo se o všem možném, v pozdních nočních hodinách nabírala snaha o ukotvení pojmů jako „nemocné víno“ (sherry, klasická Jura), hranic autenticity a podobných záležitostí na obrátkách. Člověk se dozvěděl, co a kde nového se chystá, kdo na domácí vinařské scéně je debil, kdo hovado, kdo namyšlený blbeček, co všechno by se mělo dělat pro záchranu vinařství na Moravě před hromadou podvodníků a tak (prostě zas mám nad čím přemýšlet), to vše v družné atmosféře vždy se sklenkou něčeho dobrého :-)

vinograf_5vinograf_2vinograf_1

Vína? Nebudu předstírat, že mám detailní poznámky, i u prvních vzorků jsem si psal spíše hrubé dojmy a později už spíše v družném hovoru jen popíjel. To, co mi utkvělo v paměti a chtěl bych pít znovu a ve větším, asi žádného pravidelného čtenáře tohoto blogu nepřekvapí – ryzlink od vinařství Von Buhl, jako vždy geniální Kontra Stojana Ščurka a oranžové Oslavje vinařství Radikon, bubliny Franck Bonville a růžové Champagne Marguet, frankovka od Ráspiho i Selection frankovka ze Strekov 1075 a tak. Já dotáhl Chardonnay „Cellier des Chartreux“ 2009 z Domaine Pignier, biodynamickou oxidativní záležitost z Jury, a docela jsme si ji užili. A okolí oblažil také svým „za mýdlové tóny rozhodně nemůže, že fermentoval v koupelně“ muškátem, nikdo po něm myslím neumřel, byť zástupce jednoho z významnějších moderních moravských vinařství projevoval znatelně menší soucit, než přátelé z okruhu vinných deviantů :o)

vinograf_6

Komentáře používají Disqus