pátek 22. ledna 2016

Ryzlink z Německa, Alsaska i Moravy

Weingut Dr. Randolf Kauer 2013 Riesling Kabinett trocken Bacharacher Kloster Fürstental. Žeru tyhle obsáhlé názvy německých vín, už od pohledu dostávám na obsah lahve chuť. Normálně Pavlovův reflex, slintám a těším se na kyseliny :-) A že tady je jich dostatek! Láhev klasická pistole, šroubový uzávěr. Světlá citronová žlutá barva. Svěží, klasická slinosbíhavá vůně, od vůně kyseliny jasné, minerální, zelené jablko, limeta, mírný dotek petroleje. Suché, s 11 % alkoholu relativně lehké ale ne tenké, je to docela výrazné, intenzivní ale ne ostrá kyselina, přísnější tvrdší projev to ovšem má. Dobrá délka, skvělá pitelnost, jde si s tím ale i hrát. Osvěžující na léto, ale jako noční refresh k práci při třeskutých mrazech venku posloužilo stejně dobře. Baví velmi, vozí Vinonaut (a teď už má ročník 2014), pro kyselinofily výtečná volba. Ona vůbec tvorba Dr. Kauera je výtečná. A že je to bio považuji za příjemný bonus navíc.

Dostal se ke mně také Ryzlink rýnský 2015 zemský z vinařství Novák z Bořetic. Není to označeno jako mladé víno (což jiné patnáctky od něj které jsem měl jsou), takže považuji za hotové „dospělé“ víno. Citronová žlutá barva. Výraznější vůně, bonbónová ovocnost směrem zelený bonpar, žlutý meloun. V chuti suché, středně plné, živé s lehkou perličkou, mix květinových tónu a žluté ovocnosti, ostřejší kyselina a trochu pálivější konec, ne úplně vyvážené, slušná délka. S časem se trochu srovnávalo, ale stále to bylo takové… uspěchané a trochu nedůvěryhodné. Obecně ze vzorků, co jsem od nich měl, je to trochu jako na houpačce. Celkem dost se mi líbil Merlot 2013 výběr z hroznů, někdy je to docela slušné (byť pocitově poněkud technologické; Chardonnay 2013, André 2015 mladé rosé, Tramín 2013), jindy naprosto nechápu a přijde mi spíš špatné (třeba Cabernet 2011 nebo Cuvée Tůfary 2012). Celkově to je ale spíše mimo můj vkus.

Chutnal jsem dva vzorky ryzlinku od menší tradiční rodinné Domaine Henri Florence Et Fils z Ammerschwihru, tedy Alsaska. Riesling Réserve 2014 má výraznější ovocnou aromatiku, mladou, sladší, k tomu lehký zemitost a listnatost. V chuti krásně suché, s pěkně kyselinou, lehčí až středně plné, trochu zakulacené, slušná délka, pitelnost. Vyvážený, pěkný ryzlink. Riesling Grand Cru Kaefferkopf 2014 je docela aromatický a efektní, sladší ovocná vůně, meruňka, totéž se opakuje v chuti. Uhlazenější ale s pěknou kyselinou, středně plné, lehký dotyk cukru, vyvážené, dobrá délka, sympatický elegantnější ryzlink. Loni v srpnu jsem chutnal ročník 2013 téhož, mám v poznámkách složitější vůni, ale jemnější, zakulacenou, s lékárenskými tóny, suchou čistou chuť s pěknou kyselinou, složitější projev, velmi pěkná stavba. Hodně solidní kousek. Florence vozí Jiří Hron.

Komentáře používají Disqus