úterý 19. ledna 2016

Legendární Lopez de Heredia

Kdybychom hledali jedno zásadní vinařství, které lze v oblasti Rioja prohlásit za „tradiční“, pak by velká shoda jistě panovala u Bodegas R. Lopez de Heredia (web). Celý komplex vinařství, nejstarší ve městě Haro (které vlastně dostalo Rioju na vinařskou mapu, díky Francií vedené expanzi v polovině devatenáctého století) a jeden z nejstarších v oblasti vůbec, začal vznikat okolo roku 1877 a je používám dodneška, samotné vinařství je stále v rodinných rukou. Součástí vinařství je i vlastní bednářství, které používané sudy nejen opravuje, ale samo kompletně vyrábí (v drtivé většině z amerického dřeva původem v Appalačském pohoří). Lopez de Heredia nenakupuje hrozny, všechny vinice vlastní, celkem jde o 170 hektarů ve více méně bio režimu ve čtyřech odlišných vinicích – nejslavnější a největší je původní poloha Tondonia, kterou doplňují Cubillo, Bosconia a Zaconia. Odrůdově dle očekávání dominuje Tempranilo, ale ve vinicích jsou i velmi staré výsadby odrůd Graciano, Garnacha a Mazuelo. Pro bílá je to především Viura, opět leckdy extrémně staré výsadby, a také Malvasia.

Vína kvasí ve starých dřevěných tancích spontánně, čiřena jsou vaječnými bílky a filtrace neprobíhá, zrají poměrně dlouho v klasických a spíše použitých 225l sudech (6+ let není nic neobvyklého, ani pro bílá, ve sklepním labyrintu je jich přes 14 tisíc) dle potřeby s přetáčením za užití gravitace. Následně zrají i několik let ještě v lahvích než jdou na trh, v zásadě vypouštějí vína dle nich už v podobě vhodné k pití a nepřenáší odpovědnost za archivaci na zákazníka (což samozřejmě neznamená, že mnohá vína dále nemohou v dobrých podmínky zrát i desítky let). Níže hodnocené ročníky 2003 či 2005 tedy nejsou žádný speciální archiv, ale aktuálně nebo ještě nedávno nejnovější v prodeji! Pro Gran Reserva řadu momentálně prodávají 1994, ale tyto vlajkové lodě jejich produkce vznikají jen ve výjimečných ročnících, od roku 1890 jich mají jen dvaadvacet.

Lopez de Heredia se často vyskytuje i ve slovníku různých naturálních věrozvěstů a radikálních odpůrců moderních „technologických“ vín (například Alice Feiring). Ne snad proto, že by šlo o biodynamiku či podobný přístup, ale pro drženou jasnou linii už téměř 140 let, pro vína která si ponechávají svou jasnou tvář a působí jako balzám v moři homogenní nezařaditelné vinné tekutiny. Stejně tak jsou ale stavěna na špičku produkce Riojy i skupinami úplně konvenčních hodnotitelů (jen Parker nemůže jejich bílá vystát a červená mnohdy považuje za přeceněná…), shodně se na nich prostě hned několik odlišných skupin. Takže mne hodně potěšilo, že vinařství má díky 1er Wines konečně zastoupení i na našem trhu, byť ne s kompletním sortimentem. Neodolal jsem a všechna čtyři vína v nabídce zakoupil.

Viña Gravonia Blanco Crianza 2005 (čirá bordó láhev, kovová záklopka, celokorek) je stoprocentní Viura z vinice Zaconia, v sudech vyzrávána 4 roky (dvakrát ročně přetáčeno), čiřeno bílky a lahvováno bez filtrace. Víno nutně potřebuje otevřít několik hodin předem a nechat rozdýchat (odlít, ochutnat a většinu nechat do druhého dne), případně dekantovat, a také servírovat při trochu vyšší teplotě klidně 15°C i více z větší sklenky, jinak zdaleka není tak zábavné! Pěkná zlatá brava. Složitější vůně, poměrně výrazná a sladší, evokuje až některá vyloženě sladká bohatší vína, konfitované ovoce, znát je delší zrání ve dřevě a oxidativní projev, jemně nerušivě těkavky, medovost. Postupně se přidává bylinková vůně, tymián, teplý vosk. Komplexní, zajímavé. Suché, s pěknou kyselinou ale uhlazenější, již znatelně nazrálé, dokonale vyvážené, delší, výtečně pitelné. Krémovost, elegance, vyzrálost, komplexita. Jak mám rád trochu tvrdší a „hranatější“ vína, tak tohle mne dostalo. Velké bílé, poměrem k maloobchodní ceně 449 Kč za mne nejlepší věc v nabídce a víno s úplným klidem v kategorii 93+ bodů.

Viña Tondonia Blanco Reserva 2002 (čirá bordó láhev obalená drátěnou síťkou, kovová záklopka, celokorek) je odrůdově 90 % Viura a zbytek Malvasía (10%), zpracování jako víno výše ale se zráním v sudech celých šest let. Tmavší zlatá barva, na úvod dost divoká vůně a opět vyžaduje dost vzduchu, vyšší teplotu a větší sklenici. Bohatší, nazrálejší, trochu medová vůně s výraznější známkou oxidace, likérovost, staré dřevo, voskovaný nábytek, tymián a další bylinky, koláč s citrusy. Úplně suché v chuti, slušná kyselina ale uhlazené a zakulacené, delší, vyvážené, pocitově hodně kopíruje projevy vůně. Zajímavé, charakterní bílé. Ale po pravdě mi Gravonia vlastně nejen zábavnější ale i komplexnější pití. Cena 779 Kč.

Viña Cubillo Tinto Crianza 2007 (zelená bordó láhev, kovová záklopka, celokorek) je z 65 % Tempranillo , dále pak 25 % Garnacha a zbytek Mazuelo a Graciano. V sudech vyzráváno 3 roky (dvakrát ročně přetáčeno), čiřeno bílky a lahvováno bez filtrace. Tmavší rubínová barva. Výrazně zralá vůně s jasným delším ležením ve dřevě, ale také poměrně výraznými známkami oxidace. Tmavší ovocnost, marmeládové tóny. Suché, středně plně, poměrně hodně kyselin, nazrálé, oxidace, poměrně přímé. Bojoval jsem s tím několik dní, ale ne. Vzhledem k nadšení, které okolo vína panuje, se trochu obávám, že jsem prostě měl vadnou naoxidovanou láhev a takhle prostě vypadat nemá. 449 Kč

Viña Tondonia Tinto Reserva 2003 (zelený bordó láhev obalená drátěnou síťkou, kovová záklopka, celokorek) je odrůdově 75 % Tempranillo, 15 % Garnacha a zbytek Graciano a Mazuelo, jde o hlavní víno vinařství, právě tohoto vzniká vůbec nejvíce. V sudech vyzráváno šest let (dvakrát ročně přetáčeno), čiřeno bílky a lahvováno bez filtrace. Nijak tmavá rubínová barva. Zralá vůně, jemnější ovocná, peckovinová, taková „burgundská“ trochu, s jasným delším ležením ve dřevě, lehce ovocná kořeněná marmeláda. V chuti suché s výtečnou kyselinou, čerstvé, středně plné a nic nabušeného, se sladkou ovocností, příjemnými uhlazenějšími tříslovinami, docela dlouhé. Nic explozivního, ale uměřené, vyvážené, a veskrze elegantní červené. Bavilo hodně. 779 Kč.

Až na Cubillo, kde si fakt myslím že šlo o divnou láhev a musím ještě pořešit, to byl zase jednou docela úspěšný nákup. Především Viña Gravonia bude myslím do mých zásob ještě zařazena a pokud chcete vyzkoušet, jak chutná bílá Rioja ze staré školy ve výtečné kvalitě, tak tady máte parádní možnost.

Komentáře používají Disqus