čtvrtek 14. ledna 2016

Opájím se maďarským Furmintem

Co vlastně víme o odrůdě Furmint, kromě toho, že má potenciál stát se tváří Maďarska pro suchá bílá vína a nadchnout svět? Pochází s největší pravděpodobností z regionu Tokaj a dle všech znaků je i jedním z hlavních původců (pokud jde o odrůdu, jinak terroir, samozřejmě…) slávy tamních sladkých botrytických vín. Původ jména dosud nebyl uspokojivě vysvětlen, různé legendy o italském původu i etymologii jména jsou vysoce nepravděpodobné, mnohem jasnější jsou rodičovské vztahy s dalšími odrůdami. Jedním z rodičů Furmintu je stará odrůda Gouais Blanc, což má společné nejméně se dvěma dalšími zásadními bílými odrůdami, Chardonnay a Riesling. Z Furmintu zase dále vznikla Lipovina (Hárslevelű), další ze zásadních odrůd Tokaje, a ač se o ní tolik nemluví v regionu také užívaná Zéta (dozrává velmi brzy a je skvělým hostitelem botrytidy, takže bývá poměrně častá coby seschlé rozinky v aszú vínech).

Vína z Furmintu jsou často popisována jako „ohnivá“ a právem, odrůda dozrává poměrně pozdě a není problém u ní dosáhnout vysoké cukernatosti a u suchých vín tím pádem vysokého alkoholu, ale zároveň si dokáže udržet hodně (hodně!) výrazné kyseliny. Ve schopnosti dát famózní sladká, suchá i cokoliv mezi tím, a vlastně i charakterní šumivá vína, je to výjimečné, málokterá odrůda něco takového dokáže. Z bílých to zvládají dokonale Riesling a Chenin Blanc, Furmint z dobrých poloh (kupříkladu vulkanických terroir v Tokaji či Somló) se k nim může směle zařadit a lze ho považovat za jednu z top bílých odrůd vůbec, v suchých vínech navíc skvěle odrážející terroir. Existuje velké množství variaci odrůdy a odlišných klonů, probíhají horečnaté pokusy s ideálními kombinacemi s různými vinicemi a podmínkami pěstování, objevují se vína elegantnější a méně spoléhající na surovou koncentraci a efektní projev. Čekají nás velké věci!

Sepsat něco k odrůdě mne nakopla láhev Furmint 2013 od Áts Pince z obce Tarcal. Tohle malé vinařství (do deseti tisíc lahví) vlastní Áts Károly, maďarský vinař roku 2012, dříve sklepmistr státního obřího Tokaji Kereskedőház a dnes zodpovědný za sklep špičkového Royal Tokaji, je to taková jeho rodinná zábava mimo hlavní zaměstnání. Víno pochází ze dvou špičkových poloh, vinice Betsek a legendární Szent Tamás. Ale s klasifikací vinic je to trochu složitější, ta historická vychází z potenciálu na slaďáky a paradoxně některá chladnější a větrnější místa mohou být pro suchá vína bez botrytidy vhodnější :-) Každopádně tohle víno mne docela nadchlo. Trochu tmavší citronová žlutá. Svěží, ovocná, výrazná vůně, citrusový tón, minerální linka, kouřovost, decentně dobře zakomponované dřevo, vrstevnaté a sympatické. Středně plné, suché ale s drobným dotykem cukru a zakulacené, s bezva kyselinou a skvěle vyvážené, dotyk dřeva, decentní oříškovost ve středně dlouhé dochuti. Po každém doušku jsem měl chuť na další a láhev padla dost rychle. Hodně jsem litoval, že jsem koupil jen jednu (obzvláště proto, že ve vinotéce stále v přepočtu jen asi dvě stovky). Přímo v Tokaji jsme měli ročník 2011 k jídlu a ten nám přišel o dost jednodušší a tolik nebavil.

Co mi z tokajské výpravy utkvělo v paměti za suché furminty, když pominu návštěvu Istvána Szépsyho staršího která si zaslouží samostatný článek, byl určitě Royal Tokaji Furmint Dűlőválogatás 2013 (překvapení, stejný ročník a vinař jako vzorek výše…), víno hodně výrazné, suché, silné, se znatelným dřevem, bohaté, skvěle pitelné. Hodně dobrá jsou vína od Istvána Szépsyho mladšího, vinařství Szent Tamás. Už základní víno z projektu MÁD (taky si zaslouží samostatný článek) umí být hodně zábavné lehčí minerální svěží pití, ale některé jednotlivé vinice jsou fantastické, dostává mne především Percze. To chci pít, jen ceny už mají nastaveny (oproti většině ostatních) dost sebevědomě :-) Hodně mne zajímá, jak bude v lahvi vypadat Kastély Furmint 2014 od vinařství Gizella chutnaný ze sudu, to bylo krásné osvěžující zábavné pití. Naprosto parádní byl také furmint z vinice Deák, ale ten nejspíš neskončí v lahvi samostatně. Vždy fajn pití je základní Tokaji Dry od Chateau Dereszla, ročník 2014 je svěží, živé, aromatické, šťavnaté víno. Plnější, minerální, koncentrovaný a s trochou sudu je jejich Furmint Lapis 2011, z jediné vinice u Tarcalu. A dost mne teda bavil i další Derszla Furmint z vinice Dorgó ročníku 2013, taky krásná koncentrovaná aromatická suchá minerální záležitost, vzniklo jen 116 magnum lahví. Stálo to méně než pětistovku a kdybych nebyl blbej, tak jsem koupil vše co měli…

Pár Furmintů dříve zde na blogu: Furmint Forever! | Tokajské podzimní toulky | Gizella Battonage Furmint 2011 | Balassa István Szent Tamás Furmint 2009 | Királyudvar Tokaji Pezsgő „Henye“ 2010 Brut | Fekete Pince Furmint 2007 | Kolonics Károly Pincészete Furmint 2009 | Strýček Béla a jeho bezva bílá | Péter Wetzer Ság Furmint 2012 | Béres Omlás Furmint 2007 | Szent Tamás Nyulászó a Percze 2013 | 15x Maďarsko | Příběh o zkapalnění kopce Somló | Somlói Apátsági Pincészet Furmint 2010 | Béres Tokaji Furmint 2010

Komentáře používají Disqus