úterý 12. ledna 2016

Doporučení pít méně v UK, naturální kuřecí analogie

Zajímavý vývoj ohledně debaty přínosu alkoholu pro zdraví se odehrál ve Velké Británii. Vše, co bylo za poslední roky zjištěno ohledně benefitů střídmé konzumace alkoholu a vína především bylo odvrženo coby „babské povídačky“ a větší důraz položen na rizika s konzumací alkoholu spojená. V rámci nových zdravotních doporučení došlo (hodně překvapivě) ke sloučení maximální vhodné dávky u mužů a žen a to na pouhých 14 jednotek týdně, zároveň s doporučení více než jeden den týdně nepít vůbec. V UK se obvykle uvádí na vinětách lahví přepočet typické sklenky na jednotky alkoholu, jedna jednotka se rovná 10 ml (8g) čistého alkoholu. Takže jednotka je třeba malý 25ml panák 40 % whisky, typická 175ml sklenka vína má mezi 1.9 a 2.4 jednotek dle obsahu alkoholu (11 až 14 %). Pro dodržení maximální konzumace se tak nevejdete ani v případě, že si dáte jen dvojku vína denně. Hned na několika místech jsem viděl toto doporučení glosovat zhruba ve smyslu „zatímco doteď britští muži svému lékaři lhali, že pijí maximálně 21 jednotek týdně, nyní budou lhát jak pijí sotva čtrnáct.“ Mám vážnou obavu, že já doporučeného britského limitu dosahuji obvykle nějak okolo středečního večera…

Před pár dny zemřel Jean Meyer z Domaine Josmeyer, jednoho z nejlepších vinařství v Alsasku (biodynamických, ale to je zrovna tam čím dál běžnějších výjev). Kdo ještě neochutnal jejich ryzlinky, ale třeba i báječné rulandské šedé, udělejte to.

Master Sommelier Ronan Sayburn zpracoval celkem zajímavý úvod do významu pojmů bio, biodynamické a naturální. Na závěr přidává zábavnou analogii s kuřaty, variantu naturální si zde dovolím přeložit: „Vychovejte si své vlastní kuře, zabijte ho, oškubejte, vyvrhněte. Pak ho rožněte na otevřeném ohni. Pokud máte s kuřaty nějaké ty dovednosti, bude chutnat fantasticky. Pokud ne, tak riskujete salmonelu, žvýkání zbytků peří a že vás přátelé budou považovat za praštěného. Ale bude vám to jedno a budete trvat na tom, že jde o nejlepší kuře co může být.

Jamie Goode zpracoval vinné předpovědi pro rok 2016, v mnoha ohledech ale nejde o žádné věštění jako spíše upozornění na existující trendy a jeho odhad, zda budou dále posilovat. Mimo jiné předvídá stále silnější zájem o lehčí světlejší červená (a o Gamay a také region Beaujolais, s klasickým Burgundskem cenově čím dál víc mimo získávající na přitažlivosti), v centru dění jsou podle něj teď bubliny a budou dál posilovat (souhlas, říkám to furt!). A pár dalších zajímavostí tam najdete.

Komentáře používají Disqus