středa 27. ledna 2016

Co přináší novelizovaný vinařský zákon

Svaz vinařů připravil jakýsi zjednodušený výklad změn, které přináší novela vinařského zákona, tedy verze navrhovaná MZe a schválená vládou, která ještě čeká na posvěcení parlamentu. Sám se už nějakou dobu prokousávám samotnou novelou a dalšími předpisy na které odkazuje, úprav a nových principů fungování nejen obchodů s vínem (zásadní jsou třeba výsadby vinic, není to jen o boji proti podvodům) je tam docela dost, některé změny ne úplně chápu a je tam pár špeků, které potenciálně dost zatopí i všem poctivým vinařům / dovozcům (vyšší byrokracie s evidenčními knihami; dovezené nebalené víno může být krom nově zavedených deseti dní blokováno k prodeji mnohonásobně déle, protože „inspekce sdělí výsledek rozboru příjemci vína bez zbytečného odkladu“ může znamenat leccos). Každopádně ten dokument SV dává celkem slušný obrázek o některých zásadních věcech. Docela by mne taky zajímalo, jak bude řešeno nějaké přechodné období pro práci s aktuálními zásobami atd., to jsem buď přehlédl nebo bude řešeno až později. V analýze mne pobavilo, jak najednou SV vidí jako problém vína, které se díky názvu nějaké tradiční vinařské obce tváří jako naše, ale ve skutečnosti jsou z dovozu. Sice na to upozorňuji roky, ale ještě nedávno mi bylo vysvětlováno, jak tohle žádný problém není a dělám z komára velblouda :-)

Vtipné je to tuplem díky jiné části § 16. „U vína vyrobeného nebo plněného na území České republiky a uváděného do oběhu v obalu určeném pro spotřebitele se povinný údaj o provenienci podle předpisu Evropské unie o označování a obchodní úpravě některých vinařských produktů uvede rovněž na etiketě v hlavním zorném poli, a to písmem, jež odpovídá nejméně dvojnásobku minimální výšky písma podle čl. 13 odst. 2 a Přílohy IV nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, v platném znění. Povinnost podle věty první se nevztahuje na šumivá vína.Že by lobbing největší vinařské firmy v ČR, které se pod velký nápis Bohemia nechce doplňovat „směs vín ze zemí EU“ a podobně? :-) Každopádně nejen vinotékaře a různé stáčírny sudovky asi čekají, pokud bude novela schválena, složitější časy. Ze kterých možná vyjde trh čistší a průhlednější než dříve, pokud se zadaří.

Zda odstraní stará známá a roky se opakující jména podvodníků (fyzických osob každopádně, jména firem se průběžně mění), kteří zatím stále vypouštějí „vína“ jako Červené růže s doplňky azorubin (E 122), patentní modř V (E 131), tartrazin (E 102) a 62 % přidané vody, to se teprve uvidí. Možná zmizí jednorázové krabice/PETky/lahve/karafy/bag-in-boxy s přídavkem syntetického glycerolu a vody a budeme se mít sluníčkově :-)

Komentáře používají Disqus