pondělí 25. ledna 2016

Favereau 2013 & biodynamické Gavi

Když minulý týden jako už pravidelně každý rok vyhlásilo Kupmeto akci 1+1 zdarma na jejich bestseller, Château Bois de Favereau Bordeaux Supérieur „Cuvée Jean-Jules“ (viz třeba loňský článek), přišlo mi hned několik dotazů, zda má smysl víno nakoupit (možná i proto, že odkazují na má hodnocení z minulých let). „Problém“ tkvěl v nabízeném ročníku, aktuálně to je totiž 2013 a tedy pro suchá červená jeden z nejhorších z posledních doby (resp. v průměru se k podobně nízkým bodovým hodnocením třeba Robert Parker dostal naposledy na začátku devadesátých let, v průběhu tohoto století poprvé… a není to jen kvůli počasí, ale zhusta také díky moderním technologiím). Pro dovozce může být trochu nepochopitelné, když někdo řeší „výhodnost“ lahve v sudech školeného Bordeaux ve výsledku za 125 Kč, ale smysl to dává. Akce platí pro kartonové nákupy, ne jednotlivé lahve, a mít doma za pár tisíc kupu flašek stejného vína použitelného stěží na svařák či omáčku, to by asi nikdo nechtěl. Bohužel se svým verdiktem přicházím poněkud s křížkem po funuse, bonusová paleta Favereau je už dávno rozdána. Pár desítek lahví prý ještě zbývá, ale příště se stejně zkusím pochlapit a víno ochutnat už před slevovou akcí :-) Každopádně kdo nakupoval tak může být v klidu, víno se pít dá, teče úplně normálně jako jiné ročníky ;-)

Flaška vypadá stejně, tentokrát žádná změna viněty (respektive je to ta „klasická“ starší varianta, ještě existuje a v posledních letech tu byla častěji vidět modernější), včetně mého oblíbeného lisu z čárového kódu vzadu. Poměrně temná barva, trochu do fialové. Výraznější vůně, tmavé ovoce, hlavně švestka, lesní ovoce, asfalt, slušně dřevo. Suché, středně plné, dobré kyseliny, solidní tříslo, ovocnost do švestek, dřevo. Čisté, nic složitého ale celkem příjemné normálně působící (= žádná naturální záležitost, ale nemám z toho pocit průmyslové produkce) a dobře pitelné červené Bordeaux, které je přístupné teď ale v klidu nějaký rok ještě vydrží. Vypili jsme s chutí, v současné podobě mi přijde možná lepší než dvanáctka ve stejné době, byť ta se pozitivně posunula v lahvi.

A u Kupmeto dneska zůstaneme, v sortimentu se jim trochu nečekaně (typicky mají spíše trochu větší producenty) objevilo vinařství Giordano Lombardo, tedy nijak velký (asi 20ha mají, ze kterých připravují tři různá vína – Gavi, Gavi di Gavi a v červené Barberu) Demeter certifikovaný biodynamický producent sídlící u Gavi, konkrétně jejich Vigne di San Martino Gavi di Gavi 2014. Stoprocentně odrůda Cortese, školeno čistě v nerezu (asi 8 měsíců na jemných kalech). Tmavší citronová žlutá barva. Nijak vyloženě výrazná ale celkem doširoka rozkročená zajímavá vůně, zralé jablko, decentní krémovost, jemně kouřově minerální, zábavné florální tóny, elegantní, uhlazenější. Suché, moc pěkná kyselina, středně plné, ovocné, slušně dlouhé, sympatické přirozené bílé. Neřve a nesnaží se strhnout pozornost, ale baví, uměřeně fajn. Cena okolo tří stovek.

Komentáře používají Disqus