pátek 22. května 2015

Trocha Maďarska a fajn italský Sauvignon

Kellerei-Terlan-Sauvignon-Winkl-2014V poslední době jsem absolvoval několik degustací, o kterých se mi detailně asi hned tak napsat nepodaří, je toho nějak moc. Tak alespoň z nich ve zkratce vyberu to, co mne nejvíce zaujalo. A začneme v Itálii. V obchodě Global Wines se zase konala průřezová ochutnávka jihotyrolského družstva Kellerei Terlan. Zrovna v téhle části Itálie mám pocit, že docela slušných družstev je vícero, tohle mezi ně patří. Čistě udělané a dobře pitelné základní bílé nerezovky (fajn Pinot Bianco 2013 a taky voňavý Gewurtztraminer 2013), bezproblémový Lagrein 2012. Z výběrových vín mi nadubované Chardonnay Kreuth Riserva 2012 přišlo dost schematické, ale třeba Cabernet Siemegg 2012 (Cabernet Sauvignon se třetinou Cabernet Franc) potenciál má a Pinot Noir Montigl 2012 je docela seriózní pěkně udělané víno, které bych rád zkusil znovu. Nejvíce mne ale bavil Sauvignon Winkl 2014. Hodně efektní víno, pikantnější, rajčatové listy, bezové květy, čerstvé, energické, suché, šťavnaté s výraznou kyselinou, vyvážené, velmi dobře pitelné, důraznější svěží docela dlouhé aromatické bílé. Potěšilo. Akorát mám teda obavu, že hlavně u základních vín jsou požadované ceny (300+, 369 za Pinot Gris) naprostý nesmysl.

Szent-Tamás-PERCZE-2013Pokračujeme v Maďarsku. Na akci v Buddha Baru bylo možno ochutnat hned tři různá vinařství. Za oblast Villány kopal dovozce Vinorum se Sauskou, tentokrát mi jejich vína přišla jako menší obludky než si je pamatuji (třeba Kadarka 2012 se pila skvěle) a rád je někdy v klidu projedu znovu. Klasickou Tokaj zastupovalo docela slavné Francouzi vlastněné Disznókő. U jejich Aszú 6 Puttonyos 2002 je až neuvěřitelné, jak hutné, koncentrované a sladké to je a zároveň si zachovává parádní kyseliny a svěžest. Ale nejvíc mne ten večer zaujalo, po té co jsem se přizpůsobil na degustaci naprosto nevhodně temným prostorám zaplněným všemožnými aromaty vonných tyčinek, další vinařství z Tokaje, Szent Tamás (web) z obce Mád. A to hlavně díky jejich výběrům z jednotlivých vinic. Nyulászó 2013 je směs Lipoviny a Furmintu školená v pětistovkách sudech, bohaté aromatické bílé, sladší ovoce, krémovost, docela znát dřevo, suché, šťavnaté, vyvážené, delší, s potenciálem zrát, zajímavé. Percze 2013 stejně připravený čistý Furmint, strukturované, čerstvé, elegantnější složitější minerální bílé s velkým potenciálem. Klidně bych si s chutí dal někdy znovu. Dovozce nemají, nebo alespoň v době degustace neměli.

Komentáře používají Disqus