úterý 7. května 2013

Dva ryzlinky a šardonka z Valtické od Reistenu

reisten_riesling_2008_classicVinařství, jejichž vína jsem pil a teď už ne, by se našla spousta. Ale ke dvěma moravským podnikům jsem měl hlubší vztah a teď už se tak nějak… míjíme. Jedním z nich je Mikros, tím druhým Reisten. U obou stojí za „rozvodem“ spousta různých faktorů, ale jen jediný je opravdu důležitý. Občas sáhnu pro jejich vína do archivu, ale současná produkce mne prostě nechává chladným častěji, než tomu bylo zvykem. A v případě Reistenu navíc nemám příliš pozitivní vztah (mírně řečeno) a důvěru k jejich novému majiteli s rudým křížem na vinětách, takže mne to ani neláká je více zkoušet. Ale co už. Nedávno jsem měl chuť zavzpomínat na časy relativně nedávno minulé a vylovil z archivu tři lahve právě od Reistenu. Sice tu už o nich jisto jistě psal i dříve, ale není důvodu proč si neověřit vývoj. Kupa lidí je má stále uloženy a navíc, pokud se budete pozorně dívat, mnohá starší vína tohoto vinařství na trhu stále najdete, navíc za ceny srovnatelné s víny mladými (150 – 160,- Kč za láhev ryzlinku, v podstatě méně než stál maloobchodně v době příchodu na trh). Volba je zde většinou jasná.

Reisten Riesling 2008 Valtická pozdní sběr „Classic“ je v bordó lahvi, korek z drti s pevnou dvojploškou (vzhledem k potenciálu jejich starších vín mne překvapuje, že používali právě tyhle), již poměrně promáčený. Výrazná, tmavší zlatá barva. Hutnější již dost naleželá vůně, sladce medová, bylinkově výluhová s těžšími květinovými tóny, hutnější. V chuti působí plnějším dojmem, i díky pár gramům zbytkového cukru, který je ale bezproblémově vyvážen více než osmi gramy kyselin. Celek přesto kulatější a uhlazenější, uleželý, slušně dlouhý, sympatický fajn rýňák.

reisten_chardonnay_2006_classicReisten Chardonnay 2006 Valtická pozdní sběr „Classic“ je v lahvi burgundské, ale jinak taktéž plastová záklopka a twintop korek. Pěkná barva, nazlátlá, ale nic vyloženě hlubokého. Naleželejší vůně, ovšem stále ovocná do žlutého ovoce a trochu tropických tónů, přirozeně nefalešně působících, med s máslem, minerální tón, fajn. Suché, poměrně živé v chuti, parádní kyselina to stále drží, čisté, svěží, ovocité, dobrá délka. Nijak složitá struktura, ale příjemně pitelné dobře udělané víno, vyvážené, šťavnaté, fajnově pitelné. Pamatoval jsem si ho znatelně naleželejší, rozdíly mezi lahvemi už nebudou malé.

reisten_riesling_2006_maidenburgReisten Riesling 2006 Valtický pozdní sběr „Maidenburg“ se našich domácích večerů s vínem účastní již několik let a pevně doufám (vzhledem k chaosu ve svých skladových poznámkách), že ještě nějakou láhev mám. Bordó láhev, plastová záklopka, twintop korek. Znatelně pěkně naleželá vůně, ale stále ještě živá a vůbec ne unavená, decentně barvy & laky, bylinky a květiny, lípa, něco medu a kořenitosti, mineralita, k napití lákající. Suché, čisté, tak akorát plné, pěkná výraznější kyselina, slušná délka, dobrá pitelnost. V chuti se objevuji taková až jakoby lehce tramínová přezrálá kytkovost a také decentní hořčina v dochuti. Dost fajn suchý ryzlink, který se ještě bez problémů nějaký ten pátek udrží.

Komentáře používají Disqus