pátek 3. května 2013

Nový Vinograf & proč se stát sommeliérem

vinograf_amforaPokud jde o pravověrné vinné bary, podniky zaměřené primárně na víno, s širokým sortimentem inteligentně naceněných lahví, dostatečnou nabídkou i po skleničce, příjemným nekuřáckým prostředím a hlavně poučeným vína znalým personálem, kde vše ostatní (kuchyně atd.) je spíše fajn doplněk, tak ani Praha na tom nebyla moc dobře. Vzniklo zde pár jakž takž podniků, ale skoro nic nebylo dotaženo do konce. Scénu změnil, alespoň z mého pohledu (a ano, v Bokovce, U Závoje a dalších jsem byl) až Vinograf, který navíc učinil službu vínům z Čech a Moravy a představil je mnoha cizincům. Akorát byl dost mrňavý a jak popularita stoupala, tak často v něm prostě nebylo místo. Funguje tu také Red Pif, se zajímavým sortimentem (i pro nadšence do „jiných“ věcí) a snahou dělat to pořádně. Mým zásadním oblíbencem je Veltlín v Karlíně, ten letos oslaví rok fungovaní, směřovaný na vína autentická a především z produkce bývalé monarchie, ale postupně přibývají kousky z Francie a dalších zemí. A pak je tu jedna novinka.

vinograf_nabidkaVinograf vyrostl a otevřel větší pobočku na Senovážném náměstí 23 (Praha 1, PO - SO 11:30 - 24:00, telefon na rezervace: 224 142 050). Efektní vzdušní prostor s vysokými stropy a dlouhým barem, stěna pokrytá lahvemi (jak tohle v létě udrží v rozumné teplotě nevím, nejspíš tam zůstane od každého vzorku jen jeden exemplář a další budou v chladu, vůbec mám raději když tyhle výstavky neobsahují vína co se pak rozlévají, stejně jako bych si plnou láhev nevystavil v obýváku) a v nabídce na pět stovek vín od základních kousků na „jen tak pití“ po vína velká, z různých koutů světa. Je tam kupa úžasných věcí, málokdy se mi stává, že bych toužil ochutnat podstatnou část sortimentu. Zázemí s velkou degustační místností pro různé akce, hromada vinných chladniček, sympatická kuchyně, kvalitní sklo a lidi co vědí co dělají. Taky tam mají malou 60l amforu, ze které vám naberou víno koštýřem (poněkud teplé a nevím, jak dlouho se při neustálém otevírání nádoby udrží v kondici, ale efektní to je). Zatím je to jen taková hra, do amfory je přelito normální na dřevě školené a moc příjemné Quatre 2011 z Dobré vinice, ale časem by tam mělo být skutečně víno školené v jiné (větší) amfoře na slupkách, co teď u Nejedlíka zraje ve sklepě. Jinak amforovek jsem teď přechutnal několik a další mne čekají, bude článek.

vinograf_stena

Pokud jdete jen okolo, tak Vinograf vypadá skrze velká okna opravdu lákavě (omluvte kvalitu fotek, je to jen z telefonu, ale určitě budou mít brzy nějaké pěkné na webu), myslím že turisté nebudou mít obavu tam vpadnout na sklenku. A doporučil bych to i všem ostatním. Já sice úplně typ na vinné bary nejsem, krom degustací raději popíjím v klidu doma, ale ve Vinografu se určitě sem tam objevím. Tedy v oblasti, kde se vyskytuji nejčastěji, brzy otevírá další nadějně vypadající winebar, který přichází s několika novinkami co tu zatím nejsou, určitě dám vědět víc časem. Kdo to má stíhat? Doma se mi množí nakoupené lahve a ještě abych chodil pít ven… :-)

A na závěr něco pro pobavení. Myslím, že už dvakrát jsem se tu zmiňoval o něčem z PR textů, které pro Patrii Kobylí připravuje agentura Lesenský, vždycky mi to rozjasní den a opravdu pobaví (a některé weby to dokonce uveřejňují celé, nechápu). Asi největší gól bylo téma jak poznat kvalitní víno, aktuálních pět zásadních bodů se týká tématu proč se stát sommeliérem. Krom toho, že si více užijete jídla (víte s čím je párovat) a máte pestrou náplň práce, tak můžete především děsně vydělat na investování do vína. Pokud to správně chápu, tak máte koupit nějaké víno od Patrie, ideálně to co se dostalo do Salonu vín, a zkusit ho za deset let prodat za násobně větší cenu. Dovolím se ten text ocitovat celý, protože je to opravdu švanda.

„V tomto ekonomickém období mnoho lidí investuje do komodit. Někteří dávají přednost investicím do zlata nebo stříbra, jiní upřednostňují výtvarné umění. Jako dobrý sommeliér můžete podobným způsobem vložit své peníze do kvalitních vín. „Investice do vína se v současnosti rozhodně vyplatí. Na rozdíl od nemovitostí, do nichž lidé často vloží nemalé částky peněz, totiž víno nedevalvuje. S přibývajícím stářím se naopak jeho hodnota úměrně zvyšuje. Kvalitní láhev vína tak může za deset let dosáhnout až čtyřnásobné hodnoty pořizovací ceny,“ objasňuje Marcel Lanžhotský z vinařství Patria Kobylí, které má zařazeno 6 vín v Salonu vín ČR 2013. „Další nespornou výhodu investice do vína představuje fakt, že při žádném z doposud zaznamenaných otřesů na trzích nedošlo k poklesu jeho hodnoty. Cena vždy pouze stagnovala,“ dodává Lanžhotský.

Komentáře používají Disqus