čtvrtek 23. května 2013

Opera ve sklence Champagne Krug

krug_obalkaDneska si „práci“ trochu ulehčím. Krom blogu páchám texty i na jiná místa, nejčastěji pro IN Magazín Hospodářských novin (tam jsem co 14 dní, někdy otravuji i každý týden, naposledy to byla včera stránka věnovaná Slovensku) a znovu jsem se vecpal i do další přílohy hospodářek, Proč Ne?!, po rozhovoru s Richardem Juhlinem opět s textem o šampaňském. Ve vydání, které je na stáncích právě dnes, najdete můj report z návštěvy Champagne Krug, určitě etalonu kvality celého regionu. Normálně na tyhle odskoky neupozorňuji, vlastně ani na Twitteru a Facebooku kam jinak házím různé blbosti, jsou určeny přeci jen jinému publiku. Je to psané samozřejmě pro magazín o životním stylu a luxusu (tohle zrovna moc neumím, ale snažil jsem se), na blog či pro Vinařský obzor bych se zaměřil na úplně jiné věci a technické detaily (ty by mi stejně editor vyškrtal, už takhle šlo o nějakých 14 tisíc znaků), ale jinak jsem byl, co se týče kvality vín, úplně upřímný. Poměrně vtipné je, že po dlouhé době mi nějaký článek vyšel s docela malým množstvím zásahů oproti dodaným podkladům, z nějakého nepochopitelného důvodu ale nešlo o finální verzi textu, do které jsem na žádost vedoucího magazínu přidával více přímé řeči a pár dalších drobností (a která se vyšplhala na 15.6k znaků), ale jedna z mezifází. Inu stane se, chyba mohla být i na straně autora a odevzdávání materiálů poněkud „na hraně“ uzávěrky :-)

krug_ve_vinici

Jižní svah, společně s Olivierem Krugem a zajímavým japonským umělcem, právě posílá na Instagram tuhle fotku z vinice Clos d’Ambonnay. S Olivierem jsem si nejlépe popovídal asi právě ve vinici, kde jsme bloudili a očumovali opožděný růst révy docela dlouho. Foto: House of Krug

eric_lebel_chef_de_cave_KrugDám tomu nějaký čas a pak modifikovaný text překlopím i sem. Vyhodím „záviďte mi“ části a naopak doplním „důležité“ technikálie, jako například poznámky k degustaci různých vin clairs (tichých vín ze kterých se Champagne míchá před tím, než jde kvasit do lahví), dojmy z variací jednotlivých lahví Grande Cuvée a podobně, přihodím i nějaké ty fotky a možná video (jedno už jsem na YouTube dával). Z otištěného článku vypadla poslední věta, celkem pochopitelně musím říct, tak si ji dovolím hodit alespoň sem: „Je těžké nemluvit v superlativech a netvořit text, který ač naprosto upřímný vypadá jak čisté PR, pokud se produkt, o kterém píšete, dotýká dokonalosti.“ Každopádně jsem docela rád, že jsem po ne úplně pozitivních názorech především na základní Moët & Chandon Brut Impérial (a často opakovaném doporučení „vykašlete se na Moët a Veuve Clicquot, za stejné peníze koupíte výrazně lepší vína menších vinařů“) mohl něčím skupinu LVMH, pod kterou Krug spadá, potěšit (alespoň doufám) :o)

Komentáře používají Disqus