úterý 21. května 2013

Světový (tý)den sherry & kde koupit fino

la_ina_finoSvůj svátek má Malbec, slaví se světový den vody, na rakovinu upozorňuje den věnovaný tomuto onemocnění. Není divu, že i pro sherry vznikl svátek – www.worldsherryday.com! Tomuto báječnému nápoji budiž věnován celý tento týden, vše by mělo vyvrcholit nedělí 26. května. Pokud tedy hledáte příležitost otevřít (či snad přímo poprvé pořádně zkusit) láhev sherry, pak lepší příležitost (dokud neuspořádám slibovaný seminář, zájemců už je celkem dost) mít nebudete. Jakou láhev vybrat můžete kupříkladu díky jednoduché poučce pro snoubení s pokrmy: „Pokud to plave, fino; jestliže létá, amontillado; pakliže běhá, oloroso.“ Což tedy neznamená, že by fino nebylo bezvadné k šunčičce z iberských prasátek nebo olivám, třeba :-) Inspirovat se můžete zde na Jižním svahu, obecný úvod do sherry jsem tu měl a sepsal i kupu dalších věcí. A dnes se mrkneme na dva klasické představitele regionu z kategorie „k tomu co plave“, jeden bude tak trochu opáčko. Ale jde o tolik zásadní víno, že si jej zaslouží.

Fino La Ina je jedním z nejznámějších a nejslavnějších představitelů stylu. Značka původně patřila pod Pedro Domecq, ale po krachu firmy ji odkoupil Lustau, samozřejmě včetně toho zásadního – 4500 plných sudů celé solery založené v roce 1919 a tím i charakteru vína (zatím je mají stále v původní budově, bojí se sudy přestěhovat aby nedošlo k narušení projevu vína kvůli odlišným podmínkám, ale podařilo se jim najít novou budovu s podobným charakterem a postupně ji upravují a připravují se na přesun; u některých dalších soler už se jim to povedlo). Barva bledší, ale ne úplně vodnatá, spíše do slámové. Klasická vůně, která nezapře delší zrání pod flórem, v tomto případě výraznější, pronikavě acetaldehydově štiplavá (takhle to má vypadat, ale nezastírám, že pokud jste zvyklí na běžná ovocná bílá, tak vám to může přijít jako vadné víno). Jsou tam jablíčka, květinovost, solené mandle, mineralita. Víno je suché, přes 15 % alkoholu lehčího střihu, ovšem důrazné, pusu zaplní, slaně minerální, příjemně dlouhé. Bezvadná gastronomická záležitost, byť já si dám večer rád skleničku i jen tak. Je to typické fino, najdou se samozřejmě lepší kousky, ale tohle je na základ opravdu výtečné. Dá se koupit a kupoval jsem ve Španělsku někde mezi 5-6€, tahle konkrétní láhev zakoupena ve španělském obchodě v Kolínské za 219,- Kč, což je na kamenný maloobchod hodně férová cena.

san_leon_manzanillaManzanilla San León pochází od výtečného producenta ze Sanlúcaru, Herederos de Argüeso, jde o jejich vlajkovou loď v rámci stylu (mají ale i základní věci a speciality). Víno zraje v soleře pod flórem šest až sedm let, více než je dnes typické (a mají i manzanillu, která stráví v soleře let devět, a v podstatě ukazuje jak vypadal San León než se postupně přešlo na čerstvější styl). Barva bledá. Svěží pikantní vůně, ukázkově mořsky slaný styl zrání pod flórem na pobřeží jak se na manzanillu sluší a patří. Živé, citrusové, jablko, něco oříškových (mandlových) tónů. Suché, svěží, křupavé v chuti, lehčí (nezapomínejte ale, že stále s 15 % alkoholu) ale důrazné, parádně pitelné. Vytáhnout nachlazené rovnou z ledničky a pít jen tak, ideálně ovšem k různým tapas, krevetkám, mořským potvorám a podobně. Kupováno ve Španělsku někde mezi 6-7€.

Problém u těchto vín je, že by měla být čerstvá, ideálně pár měsíců od lahvování (byť zrovna San León se dobře drží i déle). A to je u nás komplikované, prodávají se málo a u fino i manzanilla vín můžete narazit na poněkud unavené kousky. Ale ono se to zlepší. Pokud chcete zkusit, o čem klasická suchá fino/manzanilla sherry je, tak asi nejlevnější možnost nabízí v jídelní sekci řetězec Marks & Spencers. Víno je, pokud se něco nezměnilo, z vinařství Williams & Humbert, stejně jako Dry Sack Fino, které vozí Global Wines, a poměrně solidní. Občas jsem viděl v Tesco sherry Sandeman, v poslední době se zlepšila ale stále pro mne v konkurenci ostatních poněkud zaostává. O obchodu v Kolínské jsem se zmiňoval výše, naposledy jsem tam viděl Fino La Ina, fajnovou Manzanilla La Guita a Fino Tio Pepe, vše klasické věci za ceny lepší než u nás obvyklé. Naprosto fantastické kousky z vinařství Valdespino má v sortimentu AdVivum. Tam bych se nebál oxidativnějšího amontillada, ale u Fino Inocente už trochu jo, moc se neprodává a naposledy co jsem zjišťoval bylo poněkud přestárlé. Ale teď by snad měli mít novou zavážku, kde bude od Valdespino doufejme Inocente i jejich běžné fino a hezky čerstvé. Nějaké kousky má v sortimentu Vicom, ale tam nemohu sloužit jak je to se stářím a kvalitou, stejně jako u dalších obchodů kde se sem tam nějaká láhev objeví (typicky dost draze). Takže upřímně… depresivně špatná nabídka. Jenže je to způsobeno mizivou poptávkou.

Komentáře používají Disqus