čtvrtek 2. května 2013

Chřest, holandská omáčka a Champagne kurz

chrestJaro je definitivně tady, protože konečně vylezl medvědí česnek a dá se koupit chřest. Nejen ten dovozový, ale i hezky český třebas od Mělníka. Pravda, musíte být trošku patriot, ceny nejsou zrovna mírné, ale je čerstvý a kvalita bezva. Včerejší první máj jsem se rozhodl oslavit ten den koupeným chřestem doplněným holandskou omáčkou, vlastně tak trochu abych si ještě ověřil nějaké poznatky, které sepisoval do článku o párování chřestu a vína pro HN. Udělat chřest v páře zvládne každý, ale ta omáčka… Hollandaise je v principu vlastně strašně jednoduchá (byť receptů a postupů existuje strašná spousta, najdete tuny tipů, triků a rad z kuchařek klasických i od moderních kuchařských mágů… stačí si jen vybrat), ale zákeřná. Jak říká jeden můj oblíbený píšící šéfkuchař (ponechávám v originále): „Know this. If you haven't made it before, you will surely fuck this sauce up.“ Můj pokus šel jak na drátkách, velkou radost jsem měl, usmíval se na mne krásně žlutý hebký krém přesně té správné konzistence. Zavelel jsem k servisu, přidal trochu citronové šťávy a lehce dochutil kořením, jedno mrknutí a dokonalý krém se začal rozdělovat na separé vajíčko a máslo, během pár vteřin změnil na mastnou tekutinu se žlutými cucky. Svině! Jako vždy 1. května jsem si vzpomněl na jednu scénu z Červeného trpaslíka, z havarované lodi volající o pomoc…

RIMMER: Mayday! Mayday! (K LISTEROVI) To přece znamená „První máj“.
LISTER sebere pár knih z truhly.
LISTER: Co?
RIMMER: Proč tomu říkají „První máj“? Je to jenom volný den. Proč ne „Hod Boží“, „Svatodušní svátky“? (Do vysílačky) Svatodušní svátky! Svatodušní svátky! Sedm týdnů po vzkříšení Krista! Sedm týdnů po vzkříšení Krista!
LISTER: To je francouzsky, ty debžo. „M`aidez“. „Pomozte mi“. „M`aidez“.
RIMMER: Opravdu?

lepitre_grand_brut_rillyK variantě s holandézou, která nakonec nebyla (jestli cestou domů seženu chřest, tak dojde večer k druhému pokusu), jsem chtěl zkusit šampaňské s větším podílem Chardonnay, volba padla na Veuve Maurice Lepitre Champagne Premier Cru Grand Brut Rilly. Producent je to rodinný, zároveň pěstitel i vinař, z Rilly la Montagne. Tohle je v jejich produkci taková střední třída, víno kde Chardonnay z vinice Le Champ de Bataille dominuje (zhruba 2/3, zbylá třetina je klasicky Pinot Noir a Pinot Meunier) s podílem rezervních vín a na kalech v lahvi čtyři roky. Trochu tmavší nazlátlá barva. Výraznější perlení poměrně maličkých bublinek. Vůně velmi pěkná, klasická, čerstvá, mix žlutého ovoce, toastových aromat, pikantnější citrusové, nazrálejší tóny, trochu medu. V chuti velmi suché, skoro bych řekl na hranici extra brut, živé, čerstvé, vyváženě šťavnaté, bohatší ovocité, zralé jablko, pěkně postavené příjemné pití. V chuti důraznější styl, nemá to takovou tu křehkost jako některé čisté Blanc de Blancs, ale fakt pěkné víno. Podle vinaře je ve vůni prý cítit hloh, potvrdit to ovšem nemohu. Prvomájový polibek pod rozkvetlou dřevinou posledních několik let totiž provádím pod hlohem, letos ale ještě nekvetl a i co si pamatuji tak voní jinak :-) Dost by mne zajímalo od vinařství Cuvée Héritage (téměř stoprocentní chardonnay ze starších výsadeb).

lahve_mapa

A když jsme u Champagne… 14. května se ve Veltlínu uskuteční šampaňský seminář, takový základní kurz k této oblasti, zásadní šumivé pravdy bude přednášet moje maličkost :-) Samozřejmě to bude nejen teorie, ale také praxe, s ukázkou různých stylů Champagne. Technicky to zajišťuje Champagnier, dovozce kupříkladu sympatického biodynamického domu Fleury, který se zuby nehty snaží tahle báječná vína propagovat a popularizovat :-) Podstatná část vín ale není z jeho sortimentu, jde o výběr pěkných věcí z různých míst. Cena osm stovek je myslím velmi fér vzhledem k vínům, která se budou chutnat, a také té spoustě informací co se dozvíte :o) Při plánování jsme se trochu rozšoupli, zase z toho bude maximálně dobrý pocit pozvednutí vinné kultury, ale vem to čert. Jinak pokud někdo byl na prvním kole šumivé série, tak co se teorie týče tohle bude v zásadě to samé (možná jen budu méně těkat), ale vína naprosto odlišná. Tam jsem se snažil, v domnění že rychle navážu dalšími koly (což jsem zatím nestihl), zřetelně představit co znamená normální neročníkové Champagne, od čehož jsme se pak měli odpíchnout dalšími směry. Tady to je akce samostatná, která by měla ukázat právě různé ty varianty šampaňského, odrůdy, styly i místa původu, byť v dost zhuštěné podobě. Účastníci vítání, rád poznám další čtenáře Jižního svahu :-) Hlásit se můžete třebas na e-mail.

Komentáře používají Disqus