čtvrtek 28. srpna 2008

Víkendové vinné pozvánky

Na dnešek jsem si původně chystal článeček o „supermarketových objevech“, ale znaven včerejší degustací vín z Alsaska, navíc doma zakončenou téměř pokusem o jeden jejich tradiční pokrm (taky po ochutnávkách v noci vyjídáte ledničku?), ovšem doplněným báječným pivem ze Svijan, se nedostavuje sil. Každopádně na té degustaci, o které jistě ještě bude řeč, skoro každý informoval o vinných plánech na víkend. Takže tu máte tuhle malou pozvánku.

Na Moravě vrcholí sezóna otevřených sklepů, tuto sobotu jsou na řadě Čejkovice, detaily na jejich webu! Ideální příležitost, jak si toto místo „propojit“ i s někým jiným, než jen Templářskými sklepy (byť jejich produkce, mimo jiné díky masivním investicím do technologií, se prý zlepšuje). V neděli můžete v Čejkovicích pokračovat tradičním zarážením hory (které proběhne v dalších termínech i všude možně jinde, sezóna moravských vinných akcí prostě nekončí, rozhodně se rozjíždějí burčákové orgie :o). Vinařský den a zarážení hory proběhne s bohatým programem i v Němčičkách, ve Velkých Pavlovicích bude už od pátku probíhat vinobranní. Z velkých akcí na Moravě lze tedy vybrat nejméně ze tří.

Stejně tak mohou volit i „pražáci“ :o) Jak už se pomalu stává nehezkou tradicí, tak ve stejném sobotním termínu proběhnou jak Dobřichovické vinařské slavnosti 2008, tak i Pardubický festival vína. Vybrat si není lehké, a to bohužel ani pro menší vinaře, kteří prostě na obou místech zároveň být nemohou. Alespoň je konkurence a možnost volby :o) Vůbec ochutnávek v Praze a okolí je v poslední době spousta. Sice tu nemáme (tak snadno) možnost zapadnout večer do sklípku, ale zase jde volit z mnoha jiných zábavných akcí. Teď o prázdninách jejich koncentrace samozřejmě trochu polevila (vyrovnala to nejen otevřenými sklepy Morava), ale na září už se kalendář zase pěkně plní. A očekávám, že od října se rozjedou „předvánoční“ prodejní ochutnávky, ve středy a čtvrtky nebyl problém vybírat z osmi i více možností.

Kam pojedete tenhle víkend vy? Zakončíte srpen a „prázdniny“ nějakou pěknou vinnou zábavou?

Komentáře používají Disqus