úterý 19. srpna 2008

Víno i whisky vom fass

Když jsem se poprvé dozvěděl, že se v Praze objevil nový obchůdek, kde prý „natočí dvanáctiletou skotskou ze sudu“, nechtělo se mi tomu věřit. Pak ovšem přišel pan Cuketka se svou reportáží z nákupu ve Vom Fass (a tedy doslovně ze sudu) a bylo jasné, že tam musím zaskočit. Ostatně jeho report si přečtěte pro základ informací o celém konceptu a pro pár fotek, já si totiž foťák zapomněl (zde úvodní záběr je z telefonu) a navíc zde hodlám spíše doplnit svůj dojem z „alkoholické“ části tohoto obchůdku. Z čeho lze tedy vybírat v obchodě se „specialitami pro labužníky a požitkáře“, jak říká podtitul tohoto obchodu?

Začnu vínem, byť síla Vom Fass je někde jinde. Z vín máte totiž možnost zakoupit pětilitrové bag-in-boxy ze Španělska (ceny okolo 500,- Kč) či si za 120,- Kč nechat natočit litr červeného opět ze Španělska, Vetlínského zeleného či Chardonnay. Zde je nabídka každé druhé vinotéko-večerky se sudovkami srovnatelná či lepší, i s možností ochutnávky a zlomkem ve Vom Fass požadované ceny. Podnik může sice posloužit i jako vinotéka, mají tam několik desítek různých lahví z Německa, hodně Itálie, Španělska i pár dalších míst, ale bez nějakého odbornějšího komentáře či doporučení. Prostě do Vom Fass bych šel na „sudovku“ spíše u nápojů, které takhle běžně seženu jen stěží.

Protože kde jinde můžete při pohledu na soudky a mapu Skotska ochutnat Islay whisky v její velmi mladé (tj. na sudu jen pár let) podobě, trochu uleželejší (Bowmore 7 let) a klasiky ve stáří mezi 10 – 20 lety? Kde vám natočí vzorek „cask strength“ neředěné whisky či dají před nákupem ochutnat čtyřiadvacetileté sudové monstrum z Highlands? Málokde. V jiných obchodech je k dispozici otevřená jedna či dvě lahve, více jedině v případě předem nahlášené degustace či výběru před nějakým větším odběrem. Právě ve whisky (doplněno nějakým tím Bourbonem) je síla Vom Fass (tedy pokud jde o alkohol), kvalita nabízených vzorků je dost slušná a snad díky možnosti ochutnávat trochu upraví pohled náhodných návštěvníků na to, jak whisky může chutnat (a že to není jen míchaný Johnnie Walker či Ballantines).

Z dalších destilátu je k dispozici rum z Jamajky či Martiniku, nějaký ten Calvados, Armagnac, brandy i pravý koňak. Zde je výběr menší a nápoje mi přijdou spíše „do počtu“ pro širší nabídku, po namátkové ochutnávce mi kvalita přišla spíš vyloženě průměrná. Na druhou stranu při ceně 53,- Kč za deci ten rum za zkoušku stojí! :o) Mnohem zajímavější je ale nabídka více či méně v sudech vyzrávaných pálenek typu hruškovice (Francie), slivovice (z Jižního Tyrolska) i z mnohem méně typického ovoce, zde si rozhodně vybere každý experimentátor při každé návštěvě něco. Nabízejí hned několik druhů grappy, od nejlevnější Chianti Classico za 54,- po dvojnásobně drahou a tři roky v sudech uzrávanou Grappa di Nebbiolo za 108,- Kč. Ochutnal jsem právě tyto dva „extrémy“ z nabídky a u obou byl spíše zklamán, byť tedy to Nebbiolo pro detailnější domácí test zakoupil. A ostatně tam ochutnejte sami.

Stejně jako něco z nabídky všemožných ovocných likérů říznutých grappou či fortifikovaných vín, rádi nabídnout a vy pak koupíte :o) Ochutnal jsem třeba sherry (35,- Kč za deci) a jak mám tohle pití rád, tak bych se poohlédl spíše jinde. Na ochutnání (pokud sherry vůbec neznáte) to může být fajn, ale srovnatelnou či lepší kvalitu a vlastně minimálně stejnou šíři nabídky (fino dry, amontillado medium, cream) vám nabídne Marks & Spencers za 150,- láhev :o) Potěšila mne přítomnost Marsaly, kterou tu jinak seženete jen těžko, ale chuťově to byla dost nuda (navíc mi byl vzorek natočen a předán i s u pípy popíjející muškou, ale to se na hodnocení neprojevilo :o)

Závěr? U vína tento podnik nic nového nepřináší, na whisky do Vom Fass ještě určitě jednou či dvakrát zavítám, abych ozkoušel pár dalších. Ale místem na pravidelné nákupy se spíše nestane. Určitě tu jde pořídit třeba malá lahvička grappy „aby doma byla“ (pokud ji běžně nepijete), ale vzhledem k tomu, že ceny se progresivně nemění při vyšším nakoupeném objemu (tzn. za 100ml nápoje zaplatíte vždy stejně, ať si vezmete právě toto množství či půl litru), tak lze prakticky vždy koupit něco srovnatelně kvalitního či lepšího za méně peněz v klasické lahvi a to pomalu ale jistě již i v supermarketech. Na druhou stranu… kde vám dají běžně cokoliv ochutnat? :o) V tomhle směru se to sice lepší, ale Vom Fass je přeci jen o světelné roky dál, než konkurence. Skvělé je to myslím na nákup netradičních dárků, to by je mohlo živit víc než nákupy pro osobní spotřebu. Ale kdo ví. Každopádně jako polední výlet s „degustací“ jsem si návštěvu tohohle podniku celkem užil, prostředí i obsluha je velmi příjemná, a krom destilátů odešel i s nějakým vzorkem ochuceného oleje a chutí zaskočit někdy znova (a navíc vše zakončil obědem v hned vedle se nacházející indické vegetariánské restauraci Beas Dhaba s jejich poledním menu, též bych se odvážil doporučit :o)

Komentáře používají Disqus