pondělí 11. srpna 2008

Odpověď právním zástupcům Víno & Styl

Minulý týden jsem na jinak příjemné téma „víno“ navázal jednu nehezkou událost, dorazil mi totiž dopis od právního zástupce pana Adolfa Kaliny a Omega Publishing Group s.r.o., vydavatele časopisu Víno & Styl. Jistě už tušíte, čeho se asi tak mohl týkat. Před několika týdny jsem zde uveřejnil zápisek týkající se právě tohoto časopisu, který obsahoval i dopis od pana Reimanna. Konkrétně tento dopis dle právních zástupců pana Kaliny obsahuje (a nyní cituji) „celou řadu skutkových tvrzení, která se nezakládají na pravdě, a dále nepřípustné hodnotící úsudky, které se dotýkají cti pana Kaliny.“ Jako osoba zodpovědná za uveřejnění tohoto dopisu zde na mém blogu jsem pak byl vyzván, abych poskytl panu Kalinovi a Omega Publishing Group s.r.o. satisfakci za neposkytnutí možnosti se k předchozímu článku předem vyjádřit a stejnou formou uveřejnil jimi sestavenou omluvu. Za něco bych se i omluvit mohl, ale bohužel text, který mi zaslali, zde publikovat a především svým jménem podepsat nemohu…

Právním zástupcem koncipovaná omluva totiž vyžaduje, abych svým jménem tvrdil, že text pana Reimanna a pana Jansy obsahuje celou řadu nepravdivých tvrzení. Nemám žádné důkazy, že text dvou výše uvedených pánů ona nepravdivá tvrzení opravdu obsahuje, a pod text obviňující je ze lži se prostě podepsat nemohu. V minulém článku jsem jejich dopis pouze uveřejnil jako názor dalších osob na časopis a nechal na vás, co si z něj vezmete. Rád bych tu psal o víně a příjemných věcech okolo něj (i když pokud objevím třeba láhev vína s nalepenou medailí, která přísluší jiné šarži, klidně se ozvu a varuji; nerad bych se kvůli téhle záležitosti začal bát sem psát o věcech, které nemusí být vinařům či jiným profesionálům po chuti), tento blog by se rozhodně neměl stát místem, kde se bude prát cizí špinavé prádlo a veřejně řešit spory podobného druhu.

Každopádně si myslím, že by v tomto konkrétním případě (a pokud chci tento web vést nějakým důvěryhodným způsobem) bylo vhodnější, kdybych pana Kalinu požádal o písemné vyjádření dříve, než jsem komentář pana Reimanna hodil na svůj web. Jako u bloggera (a tyto stránky skutečně nejsou ničím více, než pohledem jedné osoby na svět vína, nemají žádný oficiální statut či ekonomickou vazbu na kohokoliv, kdo se vínem zabývá profesionálně nebo jej třeba jen prodává, a mohl by uveřejněním podobného textu cokoliv získat) to sice není mou povinností, ale rozhodně by to bylo slušnější, a za toto konkrétní opomenutí jsem ochoten se omluvit. Rád dám panu Kalinovi možnost zde publikovat svou reakci na slova pana Reimanna a pana Jansy, pokud mi takový text zašle. Více pro uzavření této situace udělat nemohu, nechci být arbitrem sporu a uveřejnit vyžadovanou omluvu v jejím navrhovaném znění, kdy svým jménem obviňuji pana Reimanna a pana Jansu ze lži, tak nemohu. Pan Kalina a Omega Publishing Group s.r.o. má možnost vložit svůj názor jak do komentářů k tomuto nebo minulému článku, tak mi jej zaslat v elektronické podobě a já jej s odpovídajícím úvodem vložím jako samostatný článek. Tuto nabídku zasílám i přímo právnímu zástupci pana Kaliny.

Přiznám se, že reakci od pana Kaliny jsem očekával. Ale došlo k ní už dříve, když jsem do teepee na Šumavě obdržel zajímavou a jeho jménem podepsanou SMS. Doplněnou zvláštním dodatkem, že na ni nemám odpovídat, což jsem také učinil, chybně považoval celou věc za vyřízenou a vrátil se k ohni. No spletl jsem se, oficiální dopis na sebe nenechal dlouho čekat. Advokátní a patentová kancelář Vyskočil, Krošlák & spol. nejspíš ani neměla nejmenší problém s dohledáním mé fyzické a na blogu neuvedené adresy, vzhledem k tomu, že jsem nakupoval v obchodě pana Kaliny (a to jak běžná vína, tak i Bordeaux v En Primeur, byť asi ne v rozsahu, abych byl považován za nějak významného zákazníka) a zároveň sám dříve využil služby kanceláře (při kontrole smlouvy týkající se autorského práva, to jsou ale paradoxy).

Ale teď už dalších komentářů okolo nechám a počkám, zda dorazí text k uveřejnění. Podobný dopis, jako jsem dostal já, navíc dost možná poputuje i na další místa, z přiloženého dopisu panu Reimannovi jsem pochopil, že dotčen je ještě minimálně pan Cuketka (u něj v diskusi se „problematický“ text objevil ještě dříve než u mne a u dotčeného článku najdete i zajímavý příspěvek přímo pana Kaliny). No uvidíme, stále se něco děje. Ještě že i mnohem příjemnější věci, než tohle…

Komentáře používají Disqus