středa 13. srpna 2008

U Hájku s Ryzlinkem Rýnským 2006 od Lahoferu

U vinařství Lahofer mám to štěstí, že jejich produkci mohu sledovat od úplného začátku (a ostatně teoreticky ještě dříve vína ze stejných tratí od Znovínu) a bavit se tím, jak se postupně rozvíjí. Mění ambaláž, stárnou mladé výsadby, upravuje se styl výroby nového vína a nazrávají ta v lahvích. O jedné jejich degustaci jsem tu psal loni. A nyní mi ve sklence skončil Ryzlink Rýnsky z trati U Hájku, pozdní sběr ročníku 2006. A šarže 506, býval to u nich důležitý údaj, protože z jedné trati se sbíralo i vícekrát a mohlo existovat hned několik různých vín stejného ročníku a přívlastku, ale přesto odlišných. Jaké že je přímo tohle?

Nová ambaláž se mi líbí, tyhle vysoké štíhlé lahve s moderní vinětou mají něco do sebe. K tomu slušný plný korek, kompletní analytické hodnoty a (oproti nesmyslným textům, co lze často najít u jiných) odpovídající popis vína, doplněno odkazem na dobře udělané webové stránky, kde najdete jak detaily prodávaných i některých starších vín (a e-shop), tak i mapky jednotlivých vinic a jejich popisy. Barva vína je dost hluboká, do zlatých tónu, jiskrná. Vůně je pak intenzivní, široká, od svěžích ovocných tónů až do citrusů, přes nastupující květinový med, lehký náznak barvy & laky (petrolej…) a mineralitu, až ke krásným bylinkovým tónům někam k mátě a meduňce. Hodně, hodně povedené. V chuti vyšší zbytkový cukr pomáhá zajistit plnost dojmu, ale výrazná kyselinka jej krásně vyrovnává a jakýkoliv náznak „ulepenosti“ se tedy nekoná, ač je víno zařazeno jako polosuché (ale pokud se nepletu, tak dle zákona by myslím mohlo být zařazeno i jako suché, protože cukr nepřesáhl 9 g/l a rozdíl mezi cukry a kyselinou je nižší než 2 g/l). Víno je řízné, opět s příjemnými bylinkami na ovoci, hezky dlouhé a vyloženě bych si ho dovedl představit jako partnera k nějakému světlejšímu masu s ovocem, ale tenhle večer se pilo „jen tak“ a i to fungovalo na výbornou.

Prostě a jednoduše zase jeden skvělý domácí ryzlink. Vinařstvím avizovaná cena 160,- Kč potěšila (jak mne nějaké víno baví podobným způsobem, většinou smutně koukám na úplně jiná čísla…), to že je doplněna lakonickým „vyprodáno“ pak nepřekvapilo. Ryzlinky z trati U Hájku budu sledovat, ročník 2005 byl dost povedený (pro pobavení si krom hodnocení v článku z degustace můžete přečíst i „lehce“ odlišné z jiné akce), ten 2006 přináší sice nižší přívlastek, ale o něco harmoničtější a pro mne ještě zajímavější víno. Z 2007čky je v nabídce (zatím?) vidět jen jakostka, snad se objeví i něco dalšího.

Komentáře používají Disqus