pátek 15. srpna 2008

Výsledky ankety „Vaše nejstarší ochutnané víno“

V minulé anketě jsem se vás ptal, z jakých zhruba let bylo vaše nejstarší ochutnané víno. Ale s podtitulkem „v posledních dvou letech“, aby mi tu ta část z vás, co s vínem začala už někdy v polovině minulého století, ty statistiky úplně nezkreslila :o) I tak mne výsledek docela mile překvapil tím, kolik ze čtenářů tato již spíše archivní vína alespoň zkouší. Největší část z hlasujících, celá čtvrtina (22 hlasů z celkových 87, 25%), v poslední době ochutnala víno staré okolo desíti let (ročníky 1995 – 1997), což je v dnešní době směřované na konzum různých mladých ovocných prvoplánovek dost úspěch. Pravda, i v supermarketech jsou již k dispozici za doslova desítky korun i velmi stará Reserva vína ze Španělska, ale myslím, že návštěvníci tohoto blogu nejsou úplně typickým vzorkem populace a šlo tedy spíše o jiné kousky. Nebo se pletu?

Druhou nejčastější kategorií se staly ročníky 1990 – 1994 (17 hlasů, 19%), následovány víny z let 2000 – 2002 (10 hlasů, 11%). Zbytek bitevního pole byl již velmi vyrovnaný a skupiny od poloviny let osmdesátých do let padesátých skončily s podobným počtem hlasů. A teď by mne ještě zajímalo (a komentáře jsou k tomu skvělým místem), odkud ta vína pocházela a zda šlo o celé lahve doma, nebo spíš zážitky z degustací. Pijete takhle vyzrálá Bordeaux, Burgundsko, Rhônu (safra, stále mne napadá jen Francie…) či něco úplně jiného, třeba snad dokonce vína z Čech a Moravy?
No a pokud se vám nechce do komentářů nic psát, alespoň hlasujte v další anketě, tentokrát plné bublinek :o) Přeji příjemný víkend, byť venku to vypadá dost deštivě. A našim vinařům držím palce, tohle střídání deště, rychlého oteplení a dalších nepříjemností opravdu nezávidím. Potom, co jsem viděl a doslechl se minulý týden na Moravě, mám skoro chuť se u některých vinařů (těch, co to na plísně nepřehánějí s chemií) preventivně zásobit právě jejich staršími ročníky.

Komentáře používají Disqus