čtvrtek 7. srpna 2008

Báječné suché víno z ráje sladkých

Pít především „staré známé“, tedy vína, od kterých víte co můžete čekat a potěší vás, nebo riskovat zklamání a vyhozené peníze při pokusech s různorodými zajímavostmi či přímo podivnostmi? Já v tom mám celkem jasno, a byť tím své zájmy hodně tříštím a možnost nějaký typ oblíbených vín poznat opravdu dobře znesnadňuji, stejně si raději (krom nějakých výjimečných momentů, kdy chci konkrétní víno) otevřu něco, co zatím neznám. Nedávno to bylo suché bílé víno z oblasti, kde o jejich produkci encyklopedie zarytě mlčí. Přímo z „botrytického srdce Francie“, Sauternes. Ochutnejte Le "G" de Guiraud 2007

Se suchým vínem ze Sauternes, které opravdu upoutalo pozornost, přišlo legendární Château d´ Yquem. Poprvé to bylo v roce 1959, pojmenovali jej „Y“ a osobně si myslím, že šlo o reakci na sníženou poptávku po vínech sladkých v té době, ale kdo ví. Od té doby vyprodukovali jen něco málo přes dvacet ročníků, jde spíše o výjimečnou záležitost (když počasí a rozhodnutí vinaře dovolí) za odpovídající peníze. Příkladu „Y“ následovala další vinařství a (jak napsal Tomáš Dominec ve své en primeur nabídce) doplnila „sauterneskou abecedu“ o písmena „R“ (Rieussec) a dnes chutnané „G“ (neplést s géčkem, tedy dnes již skoro nepitelným Gambrinusem, jde o Château Guiraud). Technologicky jsou si všechna tato vína velmi podobná, liší se spíše v detailech, samozřejmě místě původu, určitě výsledném projevu a ceně. Následující údaje se týkají konkrétně písmene G…Hrozny na toto víno se pěstují na stejných polohách jako pro sladké víno (na jejich webu je přesný popis půdy, ale v těch geologických termínech dost plavu a momentálně sháním nějaký odborný slovník na toto téma… pokud si nějaký vínomilec-geolog třeba sestavil nějaký svůj, ať se určitě ozve :o), ale ruční sběr hroznů probíhá v době, kdy jsou plně vyzrálé (v případě Sémillonu někdy i přezrálé), avšak ještě nenapadené botrytickou plísní. Odrůdové složení vína je obvykle 70% Sauvignon Blanc a 30% Sémillon, průměrné stáří keřů pak okolo 15 let. Fermentace probíhá přímo v dubových sudech původně užitých pro velké sladké víno vinařství a trvá zhruba 14 dní, následně leží víno v sudech dalších 6 – 9 měsíců za pravidelného promíchávání kalů. Po lahvování si ve vinařství ještě chvilku poleží, ale na trh jde velmi brzo, vlastně hned v létě dalšího roku. Vyrobí se obvykle okolo 30.000 lahví a vzhledem k tomu, že v Sauternes neexistuje A.O.C. pro suchá vína, nese obecné zatřídění „Bordeaux Blanc Sec“.

Le "G" de Guiraud 2007 se nachází v klasické bordó lahvi, kde kvalitní plný korek zakrývá pevná kovová záklopka. Viněta je jednoduchá, nějak zásadně mne neoslovuje, ale ani nijak neuráží. Posuďte sami na fotce. Barva vína je hlubší, intenzivní, a předznamenává zážitek z vůně. Ta exploduje mixem všeho možného, průvodních znaků obou použitých odrůd s jasnou dominancí Sauvignonu, vše lehce podtrženo sudem. A nechá vás trochu „perplex“, tedy mne určitě. Mohutností vjemu víno připomíná koncentrovaná vína této odrůdy z míst jako Nový Zéland, ale zároveň má jistý šarm staré Francie (což je samozřejmě výrok, který pronáším díku tomu, že vím, co jsem pil… na slepé degustaci bych v tom dost plaval a měl jen minimální šanci správně trefit místo původu). Víno bylo otevřeno na malé domácí ochutnávce a fantastické je, že díky expresivnosti těch jednotlivých vůní i lidé, kteří se normálně neodvažují vůně co cítí nahlas identifikovat, najednou začali ty jasné objevy přednášet ostatním. Takže tu máte sauvignonově zelený angrešt a rybíz, mátu, broskve, zralé sladké bílé ovoce… každou minutou a změnou teplot se víno mění, něco mizí a jiný vjem se přidá, je skvělé v takhle neuvěřitelně mladé podobě, ale má potenciál i zrát a rozvíjet se v lahvi. Vůně trochu mate a svou koncentrovaností lehce vyvolává dojem, že víno bude spíše sladké. Ale není. Chuť nezaostává v nastoupené cestě, je hutná a plná, přitom ale krásně suchá a svěží. A aby toho nebylo málo, tak i překvapivě dlouhá. Nic alkoholově utahaného a až „falešně“ tropicky ovocného bez dostatečné kyseliny, jako jsou často v této cenové relaci Sauvignony z Chile či Kalifornie, vše tu má své místo, alkohol 13.5% ani trochu nevyčuhuje a pije se to prakticky samo.Sauvignon Blanc a další voňavky obecně moc nemusím. Běžná prachově suchá varianta z Bordeaux, kdy se víno navíc výrazně barikuje, mi vyhovuje o něco víc než jiné verze, ale přesto má daleko k mému ideálu. Ale tohle mne vyloženě dostalo. To víno možná nemá (a asi ani ležením v lahvi nezíská) nějakou eleganci či komplexitu vín, u kterých bych chtěl večer „meditovat“, ale tou přehlídkou explozivních aromat dodává úplně jiné kvality, které své místo v mé chladničce mají. Lituji jen jediné věci. Že jsem pro své první setkání s tímto typem vín trapně koupil jen dvě lahve místo celého kartonu, cena 236,- Kč se mi nyní zdá až překvapivě nízká, obzvláště v ročníku 2007, který byl na bílá vína v Bordeaux špičkový. No ještě že je na cestě i to „R“ od Château Rieussec, snad bude stejně skvělé :o)

Komentáře používají Disqus