středa 6. srpna 2008

Supermarketový tip v chmurném dni

Na dnešní den jsem si původně připravoval úplně jiný článek, vyloženě optimistický, s objevem nového fantastického vína za velmi přijatelný peníz. Následně jej byl nucen nahradit článkem mnohem méně zábavným, ale jen proto, abych si ho po sobě několikrát přečetl a zase odstranil. Takže alespoň mám témata na dni následující a dnes přináším jen jeden tip „výhodného nákupu“ v regálech supermarketů, v tomhle případě šlo o Tesco. Za příjemných 149,- Kč jsem tam totiž pořídil láhev Château Radyně Extra Brut

Dle výrobce se jedná o „nejstarší nepřetržitě vyráběný sekt v České republice. První láhve se pod tímto názvem objevily již v roce 1945“. Na Mělníce mají vinětu Prince Georges de Lobkowicz Château Mělník brut z roku 1896, ale zde nejspíše došlo k více než krátkému přerušení výroby. Château Radyně je postaveno na odrůdách Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené „původem z vrchů Pálavy“, je kvašeno klasickou metodou v lahvi, před uvedením na trh vyzrává dva roky a v podstatě není dozážním likérem doslazeno, takže je skutečně „extra brut“, pro mnohé doslova brutálně suché, jak jsem si i ověřil při ochutnávce ve větší společnosti.

Jak vypadá láhev a viněta můžete posoudit na fotce, pro suché víno bych asi měl k tomu stylu výhrady, ale k šumivce mi docela sedí. Konkrétně v současnosti v Tescu prodávaná šarže (jedna dřívější byla i v Salonu Vín, něco málo s hromadou „přírodních fotek lahve“ místo té sterilně domácí zde v úvodu můžete najít ve starším článku) se prezentuje hlubší zlatavou barvou a jemným ale výrazným perlením. Ve vůni se mísí svěžest s medovými a kořenitými tóny, víno má znatelně naleželou vůni, ale stále s příjemnou ovocností a bez nějakých „technických a umělých“ tónů, v této cenové třídě šumivek až překvapivě. Potěšila. V chuti opravdu hodně suché, kyselina je velmi výrazná a pro mne v této kategorii a na letní pití příjemná, ale dovedu si představit, že kdo je zvyklý na různá „demíčka“ od stejného výrobce (Bohemia Sekt), bude křivit pusu :o) I přes 13% alkoholu působí sekt spíše lehčím dojmem, chuť je jednodušší a méně zábavná než vůně, v dochuti se objeví i trocha peckové hořčiny. Nejsou to špatné bublinky, skok od základních sektů v cenách okolo stovky je až neuvěřitelně velký a za tyhle peníze asi ještě nějaký kousek naskladním. Pro srpnová vedra bych se odvážil doporučit jednu lahvinku vyzkoušet i ostatním, tedy pokud tohle víno neznáte a šumivky pijete rádi.

Komentáře používají Disqus