středa 11. června 2008

Výsledky ankety „Při nákupu vína se nejčastěji řídím...“

Další anketa skončila minulý týden a týkala se faktorů, které Vás nejvíce ovlivňují při nákupu / výběru vína. Celkem 66 hlasujících vytvořilo docela zajímavý přehled a velmi by mne zajímalo, jak by celá anketa dopadla v případě, že by proběhla na nějakém obecně zpravodajském webu. Dominovala by odrůda a vinařství ještě víc? Kdo ví, to se asi hned tak nedozvíme. Ale i odsud snad výsledky o něčem vypovídají, byť pouze naznačují, jak se řídí osoby přeci jen trochu poučené či vyložení nadšenci. Takže jak to dopadlo?

Nadpoloviční většina z Vás se řídí především jménem vinařství (53%) a s lehkým odstupem pak odrůdou (51%). První trojici uzavírá, k mé velké radosti, zkušenost z ochutnávky (46%). Velmi vysoko se umístilo místo původu (42%), všechny ostatní faktory již hrají výrazně menší roli, překvapivě i doporučení přátel či v obchodě (kolikrát já se jen nechal na nějakou láhev ukecat prodejcem ve vinotéce, obzvláště pokud ten trochu znal můj vkus a byl schopen vybrat vína zajímavá). Celou tabulku si ostatně můžete prohlédnout níže…

Ještě by mne v komentářích zajímalo, co kdo myslel při zaškrtnutí „něčím jiným“ a co zásadního jsem tedy v přehledu vynechal. A každopádně je v běhu další anketa, takže hlasujte!

Komentáře používají Disqus