sobota 21. června 2008

Prague Food Festival za minimální rozpočet

Prostě se nám nepodařilo odolat a dnes vyrazili na Prague Food Festival znovu, místo „oběda“. Tak trochu zjistit, jak to tam vypadá v den, kdy je očekáván největší nápor. A zároveň si vyzkoušet, zda se tam člověk může pobavit i za základní vstupné 350,- Kč. Pravda, náš test proběhl ve dvou, takže za dvojnásobek. Ale myslím si, že dobré jídlo (a pití) je třeba sdílet. A stejně, jako na pěknou večeři člověk obvykle nechodí sám, i PFF je akcí ideální pro dvojice či skupiny.

Co se od stavu ze včerejšího reportu změnilo? Rozhodně tam bylo mnohem víc lidí, ale Žofín stále vypadal, že nápor celkem v pohodě zvládá. Ovšem nezáviděl jsem těm, kteří stáli v obludně dlouhé frontě na lístky, které se utvořila někdy ke třetí hodině. Táhla se přes most a zatáčela za roh směrem k Mánesu. A sluníčko svítilo. Ale od toho byl předprodej, tak to je na (skoro) všech větších a úspěšných akcích.

Včera jsem také úplně zapomněl zmínit další možnost trávení času na PFF, tedy účast na všemožných přednáškách a prezentacích, navíc technicky dost slušně zajištěných (projekce detailů vaření na velké plátno). Já dneska zvládl jen ukázku kuchyně Zdeňka Pohlreicha, který prezentoval různorodé variace na téma „vajíčko“. Dobře se na to koukalo, sliny se sbíhaly a jeho „Bum!“ při pepření jídel si budu dlouho pamatovat (dost připomnělo kuchaře Elzara ze seriálu Futurama). Kdo se přišel něco dozvědět, měl možnost. Jídlo tu prostě bylo přítomno v mnoha podobách, krom praxe i v teoretické podobě :o)

Každopádně tématem bylo, zda se tam jde pobavit za dva základní vstupy. Inu naší výhodou byla účast i včera, ale i tak si myslím, že nemožné to nakonec není. Naše skóre obsahovalo malou Plzeň, jeden černý Master a sklenku základního červeného Bordeaux. A v jídle se nám podařilo nacpat do zbývajících 15 Grandů celkem dost chuťovek. Například velmi slušný a pikantní špíz z krevet a chipolata párečku u Žofín Garden a tamtéž i mini hovězí burger (dost chutný, hodně mu přidal plátek sýra, tuším čedaru). Jedním z vrcholů obou dní byl určitě kohoutek dušený na víně se smetanovým bramborem u Obecního domu. Tamtéž se nám do rozpočtu povedlo vecpat zadělávané telecí dršťky s provensálskými bylinkami (slušné, ale daleko od nadšení) s čerstvým chlebem (naopak fantastický!). A vlastně u úvodního piva ještě padl pikantní páreček z domácí udírny s kysaným zelím a česnekem od Pikansů (na fotce již trochu ujedený :o). Takže ve dvou veskrze příjemný a chutný „lehký oběd“ :o) Zda to (společně s Pohlreichovou performancí) dohromady stálo za investované peníze, nechám na Vás, já nelitoval.

U Cuketky v anketě hlasovalo dost lidí pro možnost, že nepůjdou, protože PFF je snobárna (pravda, anketa byla myšlená spíš jako vtip a pro ty, kteří nejdou, tam jiná možnost nebyla :o). Ale že je to snobárna jsem slyšel i z jiných stran. A jelikož jsem tam byl hned dvakrát, tak nějak cítím potřebu to obhajovat. Jistě, člověk tam mohl vidět celebrity (ale očividně si užívající dobré jídlo), hromady „designových“ párů s velkými slunečními brýlemi s obrovským logem známých návrhářů a taky stovky úplně normálních lidí, pro které to byla skvělá příležitost, jak zjistit, o čem že ta vyšší kuchyně vlastně je, případně relativně „levně“ ochutnat spoustu specialit. A třeba zjistit, co tak bude vhodné si dát v některé z těch vyfintěných restauracích, až se tam k nějaké speciální příležitosti vypraví (či zda to pro ně vůbec má smysl). Poslechnout si přednášky o tom, že třeba i z jednoduchých surovin a jen díky pár trikům (či troše investovaného času) lze vykouzlit úžasné pokrmy, ne jen úplně nudné. Je snobárna dát v přepočtu 50 – 100,- Kč za malou porci perfektně připraveného masa či neuvěřitelně chutného dezertu? Nemyslím. Snobárna je jít do špičkové restaurace jen proto, abych tam byl vidět. Jen proto, abych dal najevo, že na to mám. Obětovat nějaké peníze na ochutnávku ve stylu PFF mi nepřijde snobské ani v nejmenším. Příští rok, pokud se PFF bude konat, se rád zúčastním znovu. Letos to byla (a ještě stále je!) opravdu pohodová a příjemná akce.

Odkazy: PFF 2008 – první report | Web PFF | Report z loňského ročníku

Komentáře používají Disqus