středa 18. června 2008

Co bude umět korek pro velká vína?

Prakticky každý řekne uzávěru vinné lahve „korek“, byť tímto materiálem je uzavřeno čím dál méně lahví a pomalu ale jistě se plný kvalitní korek přesouvá do kategorie tak trochu luxusu určeného pouze pro ta nejkvalitnější vína. A i velká vinařství se kvůli čím dál vyššímu procentu znehodnocených lahví poohlížejí po alternativách. Zatím spíše v rámci experimentů (například legenda Austrálie, Penfolds Grange, leží již mnoho ročníků ve sklepích vinařství paralelně pod korkem, plastem a šroubovým uzávěrem), ale již dnes je zřejmé, že není daleko chvíle, kdy se i velká vína z Burgundska a Bordeaux objeví místo korku pod…?

Nejspíše to nebude kovový screw-cap, ani skleněný vino-lok a už vůbec ne dnes již velmi obvyklý plastový špunt. Budoucnost patří sofistikovanému zařízení, které bude plnit nejen úkol uzávěru, ale mnoho další činností. Jakmile skončí výzkumy, kolik přesně kyslíku skrze běžný kvalitní korek do vína probíhá (a jak velké procento zrání vína je díky tomu zbytečku vzduchu, co zůstal po lahvování pod uzávěrem), začnou se objevovat první systémy, které toto dávkování zajistí uměle. A když se tam ta technologie bude cpát, proč nenaučit ten kus plastu dalším kouskům? Proč do uzávěru nezabudovat systém kontrolních a analytických senzorů, které na požádání (přejetí speciální „čtečkou“) vydají balík dat…

  • Potvrzení pravosti lahve (padělků je čím dál více) a kompletní sada všech údajů, které jsou o víně při lahvování známy
  • Záznam průběhu teplot, kterým byla láhev v průběhu zrání vystavena, minima i maxima, průměry, kompletní statistika. Včetně malého displeje, který přímo na lahvi i bez čtečky upozorní, že došlo k překročení minimální či maximální povolené teploty pro zachování vína v ideální podobě.
  • Záznam z letištních a celních kontrolních stanovišť, kudy láhev za svůj život putovala
  • Informace o tom, zda se v lahvi nezačínají uvolňovat nějaká nebezpečné látky značící nadcházející problém (ve sklepích budou čtečky automaticky sbírat data z lahví v pravidelných intervalech a na problematický kousek upozorní)
  • Samozřejmě upozornění, zda nebyl korek vytažen a přendán jinam.

A kdo ví, co ještě dalšího. Děje se to už dnes, velká vína končí ve speciálních lahvích, s vinětami pokrytými 3D holografickými štítky či rádiovými (RFID) čipy, ale padělají se stejně. RFID čipy se objevují i v plastových špuntech, byt spíše pro účely logistiky ve velkých řetězcích. V inteligentních „korcích“ ovšem vidím velkou budoucnost. Ale stejně dříve či později někdo přijde na to, jak podvrhnout do pečlivě zabezpečeného systému svá vlastní data a já si koupím padesátikorunový cabernet z Číny, o kterém bude má vinná čtečka tvrdit, že je to třeba Château Croix Mouton :o) Aneb takové malé vinné sci-fi. Něco jako možnost, že se při globálním oteplení bude na Moravě pěstovat opravdu špičkový Cabernet Sauvignon při srovnatelných nákladech, jako v jižních zemích ;-)

Odkazy: Svět vína v roce 2058 dle Berry Bros. & Rudd

Komentáře používají Disqus