čtvrtek 19. června 2008

Degustace portského Real Companhia Velha

V úterý se ve vinotéce Cellarius konala prezentace portských od Real Companhia Velha, prezentována dovozcem Global Wines v zastoupení Jana Haspekla. V rychlém sledu, během necelé hodiny, byla představena oblast původu, obecně styl portských i něco o tomto konkrétním vinařstvím. Nacvičený projev, kterým pan Haspekl jistě již mnohokrát nabízel vína restauratérům či do obchodů, měl švih a rozhodně nebyl nezajímavým. Navíc k tomu všemu byla i hezká brožurka :o) Nemělo to úplně takové to „srdce“ degustací přímo s vinaři, ale rozhodně stálo za pozornost. Pro mne byla pěkná zkušenost propít se sedmi portskými jednoho výrobce, z nichž většinu znám, ale obvykle je pil jen samostatně a bez přímého srovnání. Tawny? Ruby? Colheita 1976? Sladká doporučení na následujících řádcích…

Jednou z nejzajímavějších informací degustace byl údaj, že ve spotřebě fortifikovaných vín (tj. nejen portského, ale i sherry atp.) samozřejmě jasně vede Velká Británie, ale ve spotřebě na hlavu je prý ČR celosvětově na pátém místě! Ani se mi tomu nechce věřit, budu muset ověřit v chytrých knihách :o) Stejně tak zajímavý byl i údaj, že v UK jasně vede styl Ruby Porto (naprosto drtivě, nad 95%), zatímco v ČR je s Tawny velmi vyrovnané (lehce nad 50%). Ale dost statistik, pojďme na vína…

Royal Oporto Extra Dry White
Bílého portského se vyrábí naprosté minimum, je to spíše rarita. Barva do měděných tónů, oxidativní ale trochu nevýrazná vůně, jablka, květiny a med. Chuť dlouhá a dost plná, cukr je znát a né že ne, trochu tvrdší a navíc alkohol vystupuje v nepříliš příjemné podobě. Považujte to třeba za prasárnu, ale nejlepší bude smíchané s tonikem! A že si pochutnáte, to garantuji ;-)

Royal Oporto Ruby
Hlubší, švestková barva. Ve vůni dominuje peckové ovoce, které se přenáší i do chuti. Vše je dost přímočaré, cukr hodně znát a společně s ním tříslo, spíš mi to přijde jako trochu ovocná líbivka. Nezasáhlo.

Late Bottled Vintage (LBV) 2002
Opět hluboká švestková barva. Jemnější ovocitost, ale celkově vůně tak trochu zastřená a nevýrazná. V chuti tak trochu elegantnější ovoce, opět dost výrazně cukr i alkohol, docela dlouhé. Přijde mi ne úplně sladěné dohromady, pro mne tomu něco chybí.

Royal Oporto Tawny
Barva o něco méně hluboká než u předchozích vzorků, s jasným hnědnoucím gradientem k okraji. Opět pecková ovocitost, ale překvapivě o něco svěžejší, více „kyselé“ plody. Lehce příjemné tóny matolinové pálenky. V chuti plnější, sladké ale vyvážené, kulaté a příjemné pitelné. Čistá delší dochuť. Povedené!

Quinta das Carvalhas Tawny
Můj oblíbenec a pravidelný společník mnoha večerů, sedm let staré portské z jedné konkrétní vinice. Pěkná, méně intenzivní barva. Výrazná ovocitost opět s matolinovou pálenkou, ořechy v medu, pomerančová kůra… zábavné, zajímavé. V chuti plnější, cukr poměrně dost výrazný (z pití doma si ho pamatuji méně intenzivní), elegantněji nazrálé, trochu svíravější a dlouhé. Povedené.

Royal Oporto 10 Years aged Tawny
Nejmladší z portských v této směsi bylo v sudech deset let, část i více než patnáct. Méně hluboká, průzračná barva. Jemná a elegantní vůně, výrazný projev sudu, ořechů a vůně dobré vinné pálenky (koňaku, spíše než matolinovice u předchozích vzorků, zajímavé). V chuti plnější, kulaté, všechny intenzivní složky (alkohol, cukr, ovoce) v harmonii, docela dlouhé. Příjemné pití.

Royal Oporto Colheita 1976
Nejedná se o „vintage“ portské, ale o Tawny ročníku 1976, které do roku 2005 leželo v sudu. Měděná barva, která připomíná spíše staré sladké bílé (třeba takový bílý Grenache z Rousillonu) než vyzrálé červené. Aromaticky evokuje „dovíněný vinný destilát“ spíše než opačný proces, vůně je intenzivně květinová, komplexní a velmi, velmi zajímavá. Jasně poznáte vlašský ořech, ale jinak je to spíše pocitovka. I v chuti je vše velmi uhlazené a jemné, ale přitom silné a důrazné (takhle umí jednat ženy s muži :-D). Rozbíjet chuť na cukr, alkohol a podobně nemá smysl, vše hraje dohromady ve skvělé harmonii, navíc doplněno džemovitě sladkou dlouhou dochutí. Dost povedené portské! Škoda jen, že v ČR stojí dvojnásobek toho, co v civilizovaných zemích.

Bylo to sladké, netrvalo to dlouho a za návštěvu stálo! I proto, že jsem se na ochutnávce potkal s dalšími dvěma nadšenci, které jinak znám jen jako přezdívky z internetu. Každopádně pokud máte rádi portské, je nabídka na domácím trhu obrovská. Real Companhia Velha je jednou z možností, především u základního Tawny a Quinta das Carvalhas (při ceně přímo u dovozce) asi chybu neuděláte. Ale stále mám tak nějak pocit, že sherry je zábavnější pití :o)

Odkazy: Více o portském | Ochutnávka vinných specialit | Zajímavá vína, speciality a koňaky na Jánském vršku | Global Wines – nabídka Real Companhia Velha

Komentáře používají Disqus