úterý 15. března 2022

Klasický starosvětský Riesling od Merkelbachů

Ve včerejším zápisku jsem sliboval, že se dnes budu věnovat ryzlinku trochu vyšší třídy. Konkrétně to bude „Urglück“ 2016er Ürziger Würzgarten Riesling SpätleseWeingut Alfred Merkelbach (web). A začneme vinařstvím. Sourozenci Alfred a Rolf Merkelbachovi, věkem někde k osmdesáti letům, dělají už přes půl století dokolečka dokola to samé a od padesátých let minulého století se v jejich sklepě moc nezměnilo. Na necelých dvou hektarech v tratích Ürziger Würzgarten, Erdener Treppchen a polohách nad Kinheimem pěstují jen a pouze Riesling a stříkají jen „nezbytně nutně“. Během pozemkových úprav a přepisování hranic vinohradů navíc jejich polohy unikly přesazování, většina je pravokořenná. A přístupem se jim stále docela daří unikat trendu „přezrálých“ vín vybočujících z kategorií, i přes boj s klimatickými změnami. Mošt pak spontánně kvasí a víno zraje hlavně v klasických 1200l foudres, každá poloha vždy samostatně. Úplně se vykašlali na suchá vína, udělají spíš výjimečně když si to zrovna nějak sedne, ale jejich síla je ve sladších Spätlese a Auslese.

No a tím se dostáváme k místu původu. Ürziger Würzgarten se svou zvětralou červenou břidlicí patří bezesporu mezi nejznámější, nejslavnější a zároveň vůbec nejlepší polohy na Mosele, byť vzhledem k její velikosti a množství vinařů to samozřejmě není zárukou, že každé víno bude špičkové. Přes nespornou kořenitost vyzrávajících vín jméno vinice pochází spíše ze středověké praxe aromatizování bylinkami, zde navíc z přilehlých výsadeb. Urglück je pak špičková parcela v historické části vinice, která své jméno nese díky faktu, že réva zde tradičně bez problémů dozrávala i v jinak komplikovaných ročních. Samozřejmě starší (45+) a navíc pravokořenné keře. No a to víno? Na úvod odkážu na svůj nedávný text o „archivaci“ pro Forbes, protože tohle víno je hodně mladé a bude skvěle zrát a nabídne další rozměry za 5-10-15+ let. Jenže… je tak veliký potěšení ho klopit už teď!

Pistole, kovová záklopka, kvalitní celokorek. Viněta… nelze popsat než jako tradiční :-) Relativně světlá žlutá barva. Voňavá klasika, mladé, s květovým medem, zralým jablkem a nektarinkou, lehký náznak kouře a petroleje a břidlicové minerality. Sladké ale s moc fajn kyselinou, šťavnaté, v chuti více citrusové, žlutý meloun, délka, zábavnost a ta klasická neuvěřitelná lehkost (jen 8 % alkoholu) a zároveň se toho děje tolik. Slušně dlouhé, ale v podstatě ještě než odezní úplně máte chuť se napít znova, mizí velice snadno. Nepiju téměř sladká vína, jen je vždy rád chutnám a doma pro ně nemám moc užití, ale tenhle typ je výjimka, to mohu kdykoliv. K nám je už mnoho let dováží CCVino, mají i starší ročníky. Tohle stávalo čtyři stovky, nevím jak teď.

Komentáře používají Disqus