úterý 29. března 2022

Nádherný Savagnin od Stéphana Tissota

Udělal jsem si radost a nejdříve na pití jen tak a druhý den k hezkému kuřátku si nalil Arbois Savagnin 2016 z Domaine Bénédicte et Stéphane Tissot z Jury, od dnes již poměrně legendárního biodynamického producenta s naprosto poctivým přístupem ve vinohradu i sklepě. O vinařství a jejich vínech jsem tu psal už mnohokrát, nejvíce asi v reportu z návštěvy před pár lety. V článku bych neměnil příliš, snad jen že je mi od té doby trochu líto, jak u pár červených už jel dost „na hraně“ a i myšinu jsem zaregistroval, narazil jsem i na jedno bílé trochu nečisté. Drtivá většina produkce je stále naprosto skvělá, ale přeci jen pro mne byl Stéphane Tissot dlouhodobě zárukou čistoty a preciznosti a sázka na jistotu v Juře, což už teď u červených prostě úplně neplatí (aniž bych měl zároveň pocit, že ta červená, která jsou úplně v pořádku, jsou zároveň nějak lepší než bývala dřív a risk by tudíž dával větší smysl). Ale tím se teď trápit nemusím. Otevřená láhev patřila mezi ty ukázkově špičkové a tak si o ní povíme trochu víc.

Čistý Savagnin pochází ze spíše jílovitých poloh En Spois a La Vasée, z každé z nich má i klasická velká Vin Jaune. Tohle je směs obou poloh, z výsadeb v letech 1968, 1974 a 1996, a školená kratší dobu než je povinnost pro žluté víno. Ale charakterem má velmi blízko. Bez macerace, jen delší pomalé lisování. Spontánní fermentace a následně zrání v burgundských 228l dubových sudech 32 měsíců bez dolévání, pomalu se odpařuje a je chráněno před oxidací kvasinkovým závojem „flóru“. Je jen minimálně sířeno (10 mg/l) před kvašením a poté už ne. Klasická jurská láhev s nápisem přímo ve skle, silná kovová záklopka a celokorek. Tmavší, nazlátlá barva. Intenzivní, lehce pikantní, kouřová vůně. Staré vlhké dřevo, uzené, flór a slanost, pečené jablko a citron přismahnutý na grilu, krásně minerální, marcipán… mění se se vzduchem, jde si s tím hrát a láka k napití. Naprosto suché, plnější, intenzivní, šťavnaté s výraznou kyselinou, dlouhé… wow! Ovocnost opět hlavně pečený citrus a malvice, lehká svíravost, pěkná koncentrace. Tohle je krásný víno! Pro Tissota je to v jeho řadě prý taková „Manzanilla Sherry“, lehčí a delikátnější než Vin Jaune a super i jen jako aperitiv, navíc skvěle drží otevřené delší dobu v ledničce (ale servis je samozřejmě lepší v teplotě výrazně vyšší a ideálně z relativně široké sklenice, klidně typ na bílé burgundské). Fakt skvělá věc! Cenově dnes bohužel teda už někde v zóně 35+€. Ale… zaslouženě!

Komentáře používají Disqus