středa 2. března 2022

Víno, pivo, vodka, Ukrajina…

Provádím „doomscrolling“ válečnými zprávami a vůbec nemám chuť psát o víně. Ale mohl bych alespoň zpracovat pár statistik a tematických střípků informací v kontextu alkoholických nápojů, třeba pro někoho zajímavých, byť v kontextu umírajících lidí všechna ta ekonomická témata působí podružně. Pokud na odpor proti válce přestáváte pít či v baru servírovat ruskou vodku (sáhnout místo ní můžete třeba po ukrajinské Nemiroff nebo Dima’s Vodka a připít si s hlasitým búďmo), tak vězte, že symbolicky to určitě smysl má, ale větší efekt asi bude mít stáhnout termostat plynového topení o pár stupňů a tepleji se obléct. Rusko ročně vyexportuje destilátů za nějakých 200 milionů dolarů (největší část do UK a Německa), na celosvětovém obchodu má podíl jen něco přes půl procenta, a vodka se podílí asi 150 miliony. Z ekonomiky země to dělá pod 0.0001%. Tohle je tolik nezabolí. Mimochodem celosvětově jsou exportně trojka, za podobně vyveze Polsko, Francie vodky střelí za více než dvojnásobek. O Švédsku nemluvě. Teda pokud se bavíme o utržených penězích, na objem Rusko vede, jenže prodávají téměř nejlevněji (jen Běloruska a Ukrajina za méně).

Trošku jiný příběh je pšenice. Rusko je suverénně světově největším exportérem, Ukrajina pátým největším. A ječmen. Rusko je čtvrté a Ukrajina třetí největší vývozce, sama exportuje skoro jako celé EU. Ceny vyletí nahoru. Pivovary už teď počítají, jaký efekt to bude mít na jejich produkci a marže. Jo a možná jste už viděli fotky Molotovových koktejlů z lahví od Staropramenu nebo Krušovic. Smysluplné využití. Pivovar Pravda ve Lvově zase přímo přešel na výrobu téhle zápalné bomby. Poskytl lahve, požádal lidi o dodání hořlavin a dalších potřebných surovin. A hezky tomu vyšvihl i viněty. I takhle vypadá Evropa v 21. století…

O ukrajinském vinařství už jsem se zde zmiňoval nedávno. Na našem trhu se k jejich vínům příliš nedostanete, bohužel, ale třeba (když vše dobře dopadne) se v následujících letech změní. Každopádně mám pár lahví (nejen vína, ale i brandy) na cestě a rád bych je v dohledné době někde v Praze otevřel společně s dalšími lidmi. Degustační příspěvek bude dobrovolný a vše hned po degustaci půjde na podporu okupované země. Pokud máte zdroj ukrajinského vína, jste schopni hned nějaké dodat, prosím ozvěte se mi! Každopádně ukrajinští vinaři tenhle týden prohlásili, že přes všechen ten marast hodlají vystavovat na květnovém ProWein.

Komentáře používají Disqus