pondělí 28. března 2022

Champagne, Riesling, UMAMI a Furmint

Nahromadila se mi spousta degustačních poznámek, které se mi nějak nedaří odhrnout. Část z nich je součástí setu a ještě potřebuji otevřít něco dalšího než sepíšu najednou, ale další ne. A tak pár z nich zkusím dát dneska ven v trochu zrychleném režimu, třeba i bez detailů a omáčky okolo bude mít pro někoho smysl a lepší než si je nechat jen pro sebe :-) Tak jedeme! Otevřel jsem Champagne Cuvée de Reserve Grand Cru Blanc de Blancs Brut od slavného vinařství Pierre Péters. Čisté Chardonnay z Côte des Blancs, dle QR kódu báze 2016 a k tomu rezervy mix až nějakých dvacet ročníků, odstřel 23.7.2019 a dozáž 6-7 g/l. Citronová barva, solidní perlení. Čerstvá klasika, pocitově spíš „kvalitní barák“ než ten styl pěstitelů co vyhledávám, ale pěkné. Trochu hlubší, citronová tartaletka, lehce oříškové. Suché, čisté, šťavnaté, vyvážené, citrusové, minerální a dobře udělané. S časem a dalšími sklenkami jsem začal dozáž, ač nijak vysokou, vnímat víc a klidně bych ji snesl o chlup nižší. Každopádně fajn věc, běžně to tu stojí třináct stovek, v nějaké akci loni jsem kupoval o hodně levněji. Ale… nižší ceny nás u podobných vín se obávám už moc často nečekají %-)

Odšrouboval jsem Karl Erbes 2020 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese trocken a byl spokojen, v rámci jejich dvacítkových vín mne tohle oslovilo hodně. Světlejší citronová barva. Pěkně čerstvá, minerální vůně, na úvod docela reduktivní a svědčí tomu rozdýchat. Později fajn exotičtější „kokosová“ linka. Suché, čisté, voňavější, s pěknou kyselinou ale nic ostrého, přístupné, vyvážené a veskrze příjemný ryzlink. Namlsán z víkendové ochutnávky vín ze severu Čech, kde si překvapivě užíval vína s 9+ gramy kyselin a nějakým tím zbytkovým cukrem (report časem!), jsem otevřel Karl Erbes 2020 Ürziger Würzgarten Riesling Kabinett Feinherb „Vom Roten Schiefer“. Světlejší citronová barva. Čerstvé fajn aroma, o něco ovocnější, opět až tropiko/exotika, minerální linka. Čisté, šťavnaté, fajn kyselina a trocha cukru a příjemně pitelné. Nic složitého, ale takové to víno, kterého bych skleničku k některým pikantnějším asijským jídlům v restauraci dost ocenil.

Otevřel jsem UMAMI 2018 od Milana Nestarce, v tomto případě jde o Tramín a Riesling s trochou macerace, fermentace a ležení ve velkých starších sudech a lahvování bez zásahů a síření. Tmavší barva lehce do bronzové. Poměrně efektní aromatika, tramín se hlásí o slovo silně, květinová, trochu medu, dotyk zemitosti. Možná je to tím jménem, ale pocitově i něco pražené rýže. Suché, čisté, má to slušnou kyselinu ale celek je přeci jen spíš kulatější, měkčí, lehce muškátovo-květinově mýdlový. Z vín ve White Labels řadě mi tohle nakonec asi sedělo nejméně, nějak jsem si k tomu nenašel cestu, trochu mne unavovalo a nelákalo si dolít. Možná kdyby mi to někdo ideálně napároval k jídlu…

Filep Tokaji Furmint 2016 jsem dostal naslepo a… nezařadil správně, čímž se už dávno netrápím :-) Spontánně kvašeno hlavně v dubových sudech, decentní macerace. Florální linka a k tomu bílé ovoce, decentně petrolejové, mírně divočejší. Suché, čisté, s pěknou kyselinou a jen mírným dotykem cukru, nic řízného a už docela zakulacené, bohatší, fajn délka. Solidní kousek, asi by mne od vinařství zajímala i další produkce. Vyzkouším!

Komentáře používají Disqus