pátek 15. listopadu 2019

WS Top 100, Terroir Squad, Kiwi Grange…

Wine Spectator právě vyhlašuje každoroční stovku nejlepších vín světa, v době psaní článku je známo prvních devět míst a čeká se na absolutního vítěze. Ta vína nejsou tím absolutně nejlepším, co můžete na světě pít, ale v žebříčku je obvykle spousta výtečných lahví. Rád bych dodal též „z mnoha různých míst původu a výrazně odlišných stylů“, ale to by prostě byla lež. Jedou stále dokola to své a vína, ač samozřejmě dost odlišná, reprezentuji velmi omezené spektrum. Čímž nemyslím, že mi v TOP 10 chybí nesířené Brancellao z Rías Baixas připravené v amforách, třeba Châteauneuf-du-Pape z Château de Beaucastel, Château Pichon Baron či Viña Almaviva Puente Alto jsou samozřejmě super pití. Ale že jsou to v červené všechno furt spíš mohutná a masivně nadubovaná vína je… obsolentní :-)

Změna klimatu dopadne i na vinice. Česká televize, Jožka Valihrach a tak.

A když jsme u videí… Terroir Squad. Povedené filmečky s vinaři především bio/naturální scény. Už jsem se tu o nich zmiňoval, určitě v minulosti některé linkoval. Není jich zas tolik a doporučuji sjet. Preisinger, Jurtschitsch, Weninger a další. Má to atmosféru!

Něco k tématu Aligoté. V podstatě jsem si ze všech těch zpovědí vinařů, jak se k němu vracejí a co skvělého nabízí oproti Chardonnay, které jsem v posledních 3-5 letech četl, odnesl to hlavní… očekávejte, že v Burgundsku i Aligoté pořádně podraží :-)

Prezidenti Macron a Xi Jinping si společně dali Romanée-Conti 1978 :-) Já bych teda zvolil úplně jiné sklo, ale třeba je fotka s některým z dalších vín. Vzácné víno mělo tak trochu zpečetit nové dohody ohledně chráněných názvů u vín a dalších potravin mezi EU a Čínou, především se jedná o uznávání geografických označení. No a navíc je 1978 rok, kdy k moci nastoupil Deng Xiaoping a začal Čínu otevírat reformám.

Na Novém Zélandu se rozjíždí projekt, jehož cílem má být pití ve stylu australské legendy Grange, tedy směs různých oblastí a získání toho nejlepšího z nich do komplexního velkého vína. Akorát tedy místo (primárně) Shirazu by se mělo jednat o čistý Pinot Noir. Podobné zprávy mne vždy pobaví, ale věřím, že výsledné víno bude výborné. Jen… představa „mám kus půdy a z něj vzniká tohle úžasné víno“ je tak nějak příjemnější, než „po desítkách sezení a testování na několik různých focus groups jsme dospěli k tomuto geografickému složení“ :-)

Komentáře používají Disqus