pondělí 18. listopadu 2019

G.D.Vajra a nejen skvělé Nebbiolo

Už je to nějaký ten pátek, co do Prahy dorazil zástupce piemontského vinařství G.D.Vajra (web) Matteo Villano a na vůbec první ochutnávce dovozce Albarelo skvěle představil jak vinařství tak průřez sortimentem. Dnes zhruba padesátihektarové vinařství, z toho 40 ha v Barolu, vzniklo na počátku sedmdesátých let ve Vergne. Stavělo na vinicích předků, jako jedni z vůbec prvních v oblasti jeli bio a rovnou i certifikovaně, v tomhle režimu mají vinice už padesát let. Později certifikaci tak trochu z „byrokratických důvodů“ opustili, ale nedávno padlo rozhodnutí ji obnovit a od ročníku 2019 by měla být zpět. Vajra se intenzivně věnoval obnově klasických klonů především odrůdy Nebbiolo, jejich top vinice Bricco delle Viole byla a je dosazována primárně namnoženými starými keři Nebbiolo Lampia a Michet, dnes je tam i trochu Nebbiolo Picotener a také bledého kultivaru Rosé. Čisté vinice ve vyšší nadmořské výšce, spontánní fermentace, pro Barolo delší macerace (s tradičním potápěním a přidržením matolinového klobouku za pomoci dubových prken), zrání především ve velkých sudech ze slavonského dubu… nic složitého, kvalitní klasika :-)

Dolcetto d'Alba 2018 je čerstvá nerezovka, vzletně expresivně ovocná, mladičká, suchá, šťavnatá, se skvělou přístupnou ovocností, trochu svíravé, s energií a svěžestí. Zábavná nekomplikovaná věc. Barbera d'Alba 2017, ze směsi šesti různých vinic, už obsahuje pár procent vína školeného v sudech, ale stále jede v trochu podobném duchu, se vzletnější ovocností a výraznější aromatikou a lehkou divokostí. V chuti bezva kyseliny, šťavnatost a ovocnost, dobře vyvážené, delší, poměrně seriózně působící pití. Takové to chlastací, se kterým si ale jde i hrát. Barbera d'Alba Superiore 2016 jsou staré keře, delší fermentace a macerace, asi měsíc a půl, a 70 hl sudy. Mladé a energické, lehce pikantní, se sladší koncentrovanější ale stále čerstvou ovocností, suché, ovocné, vyvážené, s výraznější kyselinou, strukturované. Ale velmi mladé, potřebuje čas.

Langhe Nebbiolo 2017 pochází z mladších keřů, včetně těch na skvělých vinicích jako Bricco Bertoni, zde převažuje nerez a jen část ve velkém neutrálním dřevě. Světlé v barvě, voňavé, sladší jahodová ovocnost v kombinaci s šípky a ibiškem. Suché, se sladkou ovocnou linkou, svíravost a výraznější ale fajn třísloviny. Dobrá kyselina, vyvážené, ovocné, s lehkostí a jistou elegancí. Sympatické pití. Barolo Albe 2015 je ze třech různých cru (Fossati, Coste di Vergne a La Volta), v odlišné nadmořské výšce, a postupně prý vidí tři východy slunce (albe) :-) Jde o pozdější sběr a stylově by mělo jít o „modernější víno pro mladé“, ve smyslu rychlejší přístupnosti, i viněta vybočuje z řady. Školeno přes dva roky v mixu různě velkých sudů, ale spíš velkých – 40, 50 a 75 hl. Takže žádný barrique :-) O něco tmavší v barvě, poměrně intenzivní vůně, sladší červeně ovocná. Suché, vyvážené, velmi dobře postavené, příjemně zakulaceněji ovocné intenzivní červené. Tohle bude bavit davy.

Barolo Bricco delle Viole 2015 je z jejich nejprestižnější polohy, asi nejvyšší vinici v Barolu dosahující ke skoro pěti stům metrům, taky nejzápadnější a nejblíž Alpám. S nejstaršími výsadbami z roku 1949. Poměrně pozdní sběr, trojitá selekce hroznů – při sběru, celé hrozny na třídících stolech a následně ještě jedno kolo jednotlivé bobule po odstopkování. Spontánní fermentace, delší macerace a i poměrně dlouhé zrání v sudech. Dle ročníku 30 až 42 měsíců, sudy 25 až 50 hektolitrů. V barvě nijak tmavé. Jemnější, elegantnější ve vůni, parádní mix červené ovocnosti, višně, se pojí s florálními tóny a mineralitou. Suché, šťavnaté, svíravé, s jemnozrnnými tříslovinami, krásně strukturované, dlouhé, seriózní klasické starosvětské víno. Vyváženost, elegance, již nyní je lákavé ho pít, ale zřetelný obrovský potenciál k dalšímu zrání. Krásné charakterní červené.

Moscato d'Asti 2018 coby sladká tečka, s nějakými 150 g/l cukru hodně sladká. Efektní výrazná aromatika, sladká, broskve, květiny, mýdlovost, trocha exotického ovoce. Sladké ale se skvělou kyselinou, kytičkovo-ovocné a pije se úplně samo, zábavné typické dost nadprůměrné Moscato ze starých výsadeb. Prý když děti večer furt moc povídají a mají už spát, tak dostanou trochu moscata a hned je to lepší… osobně jsem netestoval :-)

Za mne velká spokojenost, tedy. Ještě dělají, mimo jiné, údajně naprosto fantastickou Freisu a taký na Itálii velmi nadprůměrný Riesling, snad budu mít někdy příležitost vyzkoušet. Hlavní hvězda Barolo Bricco delle Viole, celkem logicky, ale upřímně třeba ta základní Barbera na opačném spektru „serióznosti“ mi taky přijde jako parádní pití.

Komentáře používají Disqus