pátek 22. listopadu 2019

Výborný set vín z Vinařství Vykoukal

Ve středu se v Praze uskutečnil další Autentikfest, menší verze oblíbeného moravského festivalu poctivých vín, na kterém svou produkci představilo sedm vinařství ze spolku Autentista Moravia Magna. Postupně se dostanu k vícero vínům, dnes bych se ale rád podíval na nabídku Vinařství Vykoukal (web). U Zdeňka Vykoukala mi přišla asi největší změna, ve smyslu větší vyrovnanosti celé produkce, tak nějak klidnější, s kvalitou všech vín směrem nahoru. U bílých se překvapivě dobře vyrovnává s poněkud nižšími kyselinami a vína neztrácejí balanc, červená pak nabízí parádní pitelnost a energii.

Ryzlink vlašský 2017 je víno čerstvé, čisté, vyvážené, s fajn krémovostí, slušně dlouhé, s minerální linkou a lehkou hořčinkou v závěru. Veltlínské zelené 2017 tmavší, nazlátlé, koncentrované, malvice, uhlazenost, přes nižší kyseliny živost, opět lehce nahořklé v závěru a lákající k dalšímu doušku. Veltlínské zelené 2015 nazrálejší, slušně koncentrované, zajímavé, kouřové, suché, balanc, krémovost, dobrá délka. Uhlazenější, charakterní pití.

Chardonnay 2017 je oproti předchozím vínům, která ležela v 600l akátu, kvašeno a vyzráváno v 500l dubu. Projev dřeva, byť zdaleka nebylo nové, je zde docela znát, ale dobře sedí a ještě se dál zakomponuje. Je to poměrně intenzivní, trochu pikantnější, suché, s dost slušnými kyselinami a šťavnatostí, strukturované, krásně pitelné. Hodně povedené. Resch 2017 je oranžové z Ryzlinku vlašského, fermentace a macerace na slupkách 19 dní v otevřené kádi, pak zrálo rok na kalech v akátu a další skoro rok ještě leželo v nerezu. Voňavější, florální, intenzivní, trochu těkavé ale nerušivě, poměrně efektní. Suché, s dobrou kyselinou, s výraznějším tříslem a přetrvávající svíravostí. Proč ne, uvidíme jak to uhladí čas, ale k nějaké mastné „prasárně“ bych to klidně zkusil :-)

Saint Laurent 2017 byl školen v 400l dubovém sudu a z něj bez úprav stočen. Rubínová barva, čistá peckovinová příjemná vůně, lehce medicinální, suché, šťavnaté s hodně výraznou kyselinou, lehkonohé a „chlastací“, fajn věc. Pinot Noir 2016 není z Hostěrádek-Rešova a trati Stará hora jako ostatní vína, ale z trati Kříbky u Újezdu u Brna. Ve vinařství zrálo přes dva roky, z toho většinu času v dubovém sudu. Peckovinové, typické, s dotykem sušených plodů, suché, vyvážené, svíravé, plnější, s bezva kyselinou. Hodně slušný Pinot s potenciálem dobrého zrání. Líbí. Cabernet Moravia 16 zrál téměř rok v 228 a 400 litrových starších dubových sudech. Tmavší peckoviny a trocha černého rybízu, ovocné, zábavně silněji kořenité, suché, čisté, peckovinově šťavnaté v chuti, vyvážené, delší. Středně plné, parádně pitelné a zároveň seriózní. Tohle je krásné moravské červené.

Komentáře používají Disqus