čtvrtek 7. listopadu 2019

Netradiční povedené španělské bílé

Už opakovaně tu padlo jméno Celler del Roure, výtečného producenta charakterních vín z vinic nedaleko Valencie. Ale už ne Javier Revert, který pro toto vinařství mnoho let pracuje a podílel se významně na jeho rozvoji a řešení veškerých problémů, do kterých se se svými plány dostali. Javier pochází z vinařské a vinohradnické rodiny a na práci v Celler del Roure navázal před pěti lety vlastním projektem v podobném duchu, kdy se ujal staré vinice po pradědečkovi u La Font de la Figuera. Poloha v nadmořské výšce něco přes 700 metrů se jmenuje Pla del Micalet, je zterasovaná, obklopená křovisky a lesem, s chudými písečnými a vápenitými půdami. A osázená je stále starými keři, původním mixem odrůd jako Tortosí, Malvasía, Merseguera, Trepadell či Verdil. Přidal další vinice v blízkém okolí, opět na sever orientované a staré výsadby, s odrůdami Garnacha Tintorera, Monastrell a Arcos. A zároveň i něco nového vysadil. Celkem už má zhruba 6 hektarů, obhospodařováno ručně v (necertifikované) organice. Ve vinařství samozřejmě spontánní fermentace a krom trochy síření žádná aditiva, coby nádoby staré použité francouzské sudy, amfory ale i trocha nerezu a pro minišarže demižony. Zatím dost experimentuje, jak s tím co dokáží jednotlivé odrůdy, tak i s potenciálem konkrétních vinice. První ročník jeho vín byl 2016, dnes už jsou některé kousky k dispozici i v 2017 a 2018.

Clausus 2016 pochází právě z té původní parcely a výsadeb z roku 1948, navíc jde o variantu se společným sběrem a zpracováním všech pěti odrůd. Lisování celých hroznů, spontánní fermentace a pak šup do amfor (aka tinajas), kde na kalech zraje osm měsíců. Celkem vzniklo 1200 lahví, burgundských, se zavoskovaným hrdlem a celokorkem. Matnější citronová barva. Na úvod pecičková, zemitější vůně, postupně více sušené bylinky, vosk, citrusová linka. Trochu evokuje dobré tiché Xarel·lo, vlastně. Suché, čisté, s velmi fajn kyselinou a výraznou slaně minerální linkou, strukturované, lehce krémové, medová plástev. Hodně zajímavé, charakterní bílé. Jo takhle kdyby obvykle vypadala první vína začínajících vinařství… :-)

Komentáře používají Disqus