pátek 1. listopadu 2019

Novozélandské a německé bubliny

Při nedávné návštěvu M&S jsem neodolal a, i přes několik zklamání v poslední době, odešel i s lahví. Konkrétně neročníkovými v lahvi kvašenými bublinami Mount Bluff Brut. Původ je Gisborne, tedy Nový Zéland, a odrůdy šumivá klasika: Chardonnay & Pinot Noir. Podle všeho je pro M&S připravuje oblíbený velkoproducent Lindauer. Tmavší citronová barva, pěkné perlení malých bublinek. Výraznější, rozvinutá a již znatelně nazrálá vůně, kde citrusová ovocnost a jablko přenechává místo opražené rýži, toastovým tónům a máslové briošce. Suché, dozáž znát ale nijak výrazná, pěkné kyseliny, opět ona pražená linka, dobrá délka, vyvážené, velmi solidní se „šampaňským“ štychem. Osobně bych si tipnul, jako už v minulosti opakovaně, že jde o doprodej starší šarže ze zahraničí. Ale v tomhle případě uzrálo dost pěkně. Cena tři stovky adekvátní.

A když jsme u bublin… v rámci zkoumání stavu trhu jsem ulovil jedny z Rheingau, Fürst von Metternich (patří pod Schloss Johannisberg). Nesáhl jsem po úplném základu, ale po Prestige Cuvée Riesling Jahrgang Sekt 2015 Brut. Tedy kvašeno v lahvi, čistě Ryzlink rýnský. Citronová barva, intenzivní perlení a pěna. Taktéž nazrálejší vůně, zralá broskev, květový med. V chuti suché, čisté, s výraznou ostřejší kyselinou. Vlastě dost přímočaré a mírné zklamání, čekal jsem víc. Navíc ta kyselina působila až jakoby „odtrženě“, jako někdy u vín, kam je přidána (což bych u německého šumivého ryzlinku nečekal). Cena 345 Kč, teď v akci 299, ale asi umím nakoupit lépe.

Mám tu teď poznámky k několika netradičním šumivkám (co vše víte o odrůdě Jacquère?) a také ze tří různých degustací Champagne. Měl bych se pochlapit a nějak to sepsat…

Komentáře používají Disqus