čtvrtek 31. října 2019

Moc fajn Priorat a korektní Bordeaux

Vylovil jsem zapomenutou láhev Álvaro Palacios Les Terrasses 2005, kupoval jsem ji v roce 2007 u dovozce AdVivum za zhruba tisícovku (aktuální ročníky v zahraničí dnes stojí okolo 30€), nadšen po ochutnávce, a takhle dlouhou archivaci vůbec neplánoval. Ale ročník 2005 byl v oblasti špičkový a víno se s věkem popralo více než dobře! Jsme v Prioratu (viz jeden tematický článek), na ručně obdělávaných vulkanických terasách, složení 60 % Cariňena se 30 % odrůdy Garnacha a 10 % Cabernet Sauvignon, školeno přes rok v barikových sudech (70 % francouzský a 30 % americký dub). Vyšší bordó láhev, silná kovová záklopka, kvalitní celokorek. Tmavá barva, překvapivě málo nazrálá. Výrazná, spíš tmavě ovocná sladší vůně, tmavé peckoviny, lehce pikantní, dotyk živočišnosti, pěkně zapracované dřevo, tabák a trocha kamenitosti. Seriózní, moc pěkné, pocitově trochu „tepleji bordeauxské“ :-) Suché, čisté, šťavnaté, plnější, se sladší tmavou ovocností a již dost ohlazeným tříslem, dobrá délka. Starosvětské, krásné červené, delší, co ještě v klidu nějaký pátek v kondici vydrží ale moc dlouho už by taky ležet nemělo. Tak akorát :-) Příjemné překvapení.

Z archivu na mne také vypadla láhev Château Bouscaut 2008 Grand Cru Classé des Graves, v rámci En Primeur mne k nákupu nalákalo, že obsahuje několik procent Malbecu, odrůdy kterou Pessac-Léognan dnes úplně neoplývá. Vinařství spravují Sophie Lurton s manželem, Laurentem Cogombles, takže i tohle je vlastně součástí lurtonovského impéria :-) Keře zhruba 35 let staré na jílo-vápenité půdě se štěrkem, odrůdově Cabernet Sauvignon 48 %, Merlot 45 % a Malbec 7 %. Postupný sběr, fermentace v betonu a nerezu, zrání rok a půl v barrique sudech z poloviny nových. I po těch jedenácti letech stále poměrně výrazný projev páleného dřeva, k tomu borůvka a rybíz, překvapivě nic moc nějakých terciálních tónů, čekal bych to aromaticky naleželejší. I v chuti tmavě ovocné, s uhlazenějším tříslem, slušně dlouhé, fajn pití. Nic složitého, vyvážené, ale tak nějak… bez duše. Tenkrát jsem za to dal necelé čtyři stovky a proč ne. Není na tom nic vyloženě špatně, je to určitě dobré víno, jen tepová frekvence se mi při konzumaci ani nehnula. A přitom jsou vína, kdy si jen přivoníte a už buší jako při běhu do schodů :-)

Komentáře používají Disqus