pátek 11. října 2019

Betonový Sauvignon s Pálavou a výtečný Tramín

Viněty u vína jsou obvykle… nepříliš nápadité. Výjimku nemalá část naturální scény, kde je zřetelná inspirace divokostí vinět craft piva a objevuje se spousta velmi zábavných kousků. Ale o tom už jsem určitě psal. V poslední době se každopádně občas najde něco překvapivě nového a odvážnějšího i u producentů, u kterých všichni jejich běžnou vinětu znají zpaměti a viděli už stokrát. Malý vinař (alias Vinařství Hana Mádlová alias „Franta Mádl“, web) si nedávno pořídil několik krásných tulipánových betonových tanků (viz loňský zápisek), část z nich najdete v nové řadě BETON a viněta se opravdu povedla. A ač to bude znít zrovna u mne snad až nepravděpodobně, tak jsem si dost užil polosuchou směs Sauvignon & Pálava 2017. Sauvignon je tam z 85 %, v betonu se „nadechlo“ čtyři měsíce. Je to čerstvé, voňavé, s fajn mixem svěží ovocnosti, lehce herbální linky a květin. Čisté, středně plné, s trochou cukru ale fajn kyselinou, docela dlouhé, expresivní, s minerální linkou a veskrze zábavné. A navíc nestojí moc, má třeba Kupmeto (na jejich galadegustaci jsem ostatně chutnal) za nějakých sto šede.

Když už tady provádím „coming out“ ohledně aromatických odrůd… na stejné ochutnávce mne dost oslovil také Tramín červený 2018 pozdní sběr z viniční trati Panenský kopec od vinařství Gotberg (web). Ano, i zde jsme (v mnou obvykle vysmívané) kategorii polosuchých vín. Hodně expresivně aromatické, sladká vůně, až medová a jakoby s dotykem botrytických tónů, klasické tramínové růže a dotyk kořenitosti. V chuti něco zbytkového cukru (necelých devět gramů to má) jasně zřetelných, ale zároveň je to docela plné, silné a bohaté, s naprosto parádní nečekaně vysokou kyselinou která tomu všemu dodává balanc, je to vyvážené, delší, poměrně efektní. Více než slušný tramín! Tady jsme na nějakých 230 Kč.

Komentáře používají Disqus